B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Da li ste razmišljali o svom braku?

autor: Gomex | 04.02.2021
Da li ste razmišljali o svom braku?

Mnogi parovi čiji su brakovi u početku bili puni ljubavi primećuju kako početna bliskost nestaje, a nisu u stanju da otkriju šta je tome uzrok…

„Ljubav je aktivna briga za život i razvitak osobe koju volimo.” - Erih From

Dok zaljubljenost traje, najčešće idealizujemo partnera i pripisujemo mu osobine i vrline koje priželjkujemo, jer zaljubljenost upravo jeste emocionalno stanje u kom gledamo kroz „ružičaste naočare“ i vidimo samo ono što želimo. U brak se često stupa, ne sa osobom, već sa idealizovanom slikom te osobe (koju smo sami kreirali)… Kada naše želje i očekivanja nisu ispunjeni, bivamo frustrirani i nezadovoljni, te za mnoge stvari više nemamo razumevanja kao pre. Sve to dovodi do postepenog udaljavanja partnera. Dodatni problem često predstavlja i premalo vremena koje bračni drugovi provode zajedno, najčešće zbog poslovnih obaveza i dece. 

Mnogi greše, jer nakon uočenih problema u braku počinju da kritikuju, pridikuju i osuđuju partnera, a iskustvo psihologa pokazuje da se niko ne menja zato što to neko od njega traži. Štaviše, pokušaji da nekoga promenimo, osim što drugoj osobi mogu delovati agresivno, retko donose željeni ishod. Menjanje pod pritiskom može dati samo kratkoročne rezultate… Ukoliko vaš partner želi da promeni nešto kod sebe, pružite mu podršku, ali ukoliko ste vi inicijator promene, nemojte imati previše vere u uspeh. 

Ono što možemo da učinimo kako bismo poboljšali naše odnose jeste da loše navike i oblike ponašanja zamenimo onima koji grade i unapređuju naše odnose. Prva stvar je podrška. Oni koji podržavaju jedno drugo u teškim vremenima grade odnos koji može trajati doživotno, jer uvek znaju da imaju oslonac. Takođe, važno je da ohrabrujete svog bračnog partnera. Dajte mu do znanja da ste uz njega na svakom koraku. Bliskost nestaje onda kad, osim što se borite protiv problema, morate da se borite i protiv partnera.

“Kada ulazite u brak, zapitajte se jednu stvar - da li verujete da ćete moći dobro da razgovarate sa tom osobom do svoje starosti? Sve drugo u braku je prolazno.” - Fridrih Niče

Poštovanje je takođe važna navika koja najčešće nedostaje u nesrećnim brakovima. Pronađite ono što poštujete kod svog bračnog saputnika i usredsredite se na to. Recite partneru šta poštujete kod njega. Kada nekog poštujete, velike su šanse da će vam biti uzvraćeno istom merom. Isti slučaj je i kod nedostatka poštovanja. Ne morate se slagati oko svega. Neophodno je ponekad praviti kompromise. 

Ukoliko želite, a osećate da ne možete kvalitetno da radite na svom odnosu, uvek možete potražiti pomoć psihologa.