B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Dan žena, majki, sestara, naših heroina...

autor: Gomex | 04.03.2021
Dan žena, majki, sestara, naših heroina...

Ne dozvolite da 8. mart izgubi smisao i da bude samo jedan dan u godini kada ćete ženama u svojoj okolini kupiti cvet i čestitati njihov praznik. Poštujte ih, cenite njihov rad i ne zaboravite da i ostalim danima u godini pokažete zahvalnost za sve što rade i za sve što jesu u vašem životu.

Dan kada su se žene izborile za ravnopravnost

Prvobitna ideja obeležavanja Dana žena služi da podseti na trenutak kada su se sve žene sveta ujedinile u zajedničkom cilju. U pitanju je bila borbe za socijalnu, političku i ekonomsku ravnopravnost polova, koja je ženama obezbedila pravo na glas, bez ćutnje i skrivanja! To je trenutak kada su se žene ujedinile protiv nipodaštavanja, omalovažavanja, nepoštovanja. Iako je vremenom politička konotacija i ideološka nit ovog praznika izbledela, danas je Osmi mart dan kada posvećujemo pažnju svim pripadnicama ženskog pola i darujemo im poklon u vidu znaka pažnje.

To je dan svih žena - mama, baka, ćerki, sestara i drugarica... Obično je to dan kada se poklanja buket cveća, parfem ili odlazak na večeru. Međutim, ženu treba podsećati da je voljena i vredna svakog dana, a Osmi mart treba proslavljati zajedno sa njima.

Inicijativu žena da se bore protiv sistema koji ih sputava pratile su demonstracije širom sveta. Iako se za prvo obeležavanje Dana žena uzima 1911. godina, ovaj dan je tek 1975. godine počeo službeno da se obeležava. Te godine, Ujedinjene Nacije počele su naširoko da obeležavaju Dan žena, a ta godina se smatra Međunarodnom godinom žena. Pre toga se Osmi mart u Americi povezivao sa komunizmom, dugo se izbegavao i nije se slavio... 

Dan svih žena

Žene tada nisu dobile samo praznik, dobile su i mnogo više! Mnogo toga se promenilo. Žene su postale ravnopravne sa muškarcima, dobile su pravo glasa i sva ostala prava koja dolikuju ljudskom rodu. Sa druge strane, dobile su zaslužene pogodnosti poput trudničkog bolovanja, ograničenja u radu treće smene, iste plate za obavljanje iste količine rada kao i muškarci.. Osmi mart se u mnogim državama slavi kao državni praznik. To je slučaj u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Kazahstanu, Azerbejdžanu, Jermeniji, Ugandi, Vijetnamu, Kubi... U državama poput Kine i Madagaskara ovaj praznik je neradan samo za žene, dok se u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini Dan žena slavi ujedno i kao praznik majki.

U nekim državama se Dan žena ne proslavlja osmog marta. Na primer, u Mozambiku se ovaj praznik slavi 7. marta u sećanje na prvu damu te države, Žozin Mašel. Sa druge strane u Južnoafričkoj republici se obeležava 9. marta u sećanje na marš žena protiv ondašnjeg režima.