B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Higijena kupatila tokom epidemije

autor: Gomex | 19.11.2020
Higijena kupatila tokom epidemije

U posednje vreme, svi imamo jedan zajednički cilj - da zaštitimo svoje najbliže i sebe od korona virusa… Ono što se sve vreme naglašava jeste važnost higijene, a među najbitnim stavkama svakako je redovno čišćenje i dezinfikovanje domaćinstva.

Dok na čistoću stvari s kojima dolazimo u kontakt van našeg doma ne možemo da utičemo, unutar doma postoje koraci koje možemo da preduzmemo kako bismo dodatno umanjili šanse za zarazu. Jedna od prostorija koja treba da bude u centru pažnje u ovom slučaju je kupatilo. Između ostalog, radi se o prostoriji koju koriste svi članovi porodice i u njoj je veliki broj površina s kojima smo u čestom kontaktu, zbog čega ih je neophodno redovno čistiti. 

Saveti za održavanje higijene kupatila

Redovno čistite sve površine uključujući wc šolju, tuš kabinu/kadu i lavabo. Sve dostupne površine u kupatilu treba čistiti deterdžentom i nakon toga dezinfikovati. Prilikom čišćenja koristite zaštitne rukavice, a nakon čišćenja sav otpad što pre odložite u kantu za smeće. Četkice za zube držite razdvojenim i vodite računa da ne stoje previše blizu jedne drugima, jer je ovo predmet koji na sebi neretko nosi najviše bakterija i virusa. Redovno perite peškire i ne delite ih sa drugim članovima domaćinstva.

Pranje i sušenje ruku

O važnosti pranja ruku slušamo već mesecima, a bitan deo tog procesa je i njihovo sušenje. Kada je to moguće, ruke je poželjno sušiti pomoću papirnih ubrusa za jednokratnu upotrebu. Ako ipak koristite klasične peškire, bitno je da ih redovno menjate (čim postanu vlažni) i perete na visokim temperaturama.

Kupatilo je svakako najproblematičnije mesto kada je higijena u pitanju. Ukoliko imate malu decu, redovno čistite igračke koje dete koristi tokom kupanja, jer je utvrđeno da u čak 58% slučajeva te igračke nisu bezbedne za korišćenje. Između ostalog, vodu iz ovih igračaka ne treba prskati deci u lice, jer to može izazvati infekcije oka ili uha.

Jedan sajt namenjen zdravstvenim radnicima nedavno je sproveo testiranje u kući gde je bio izolovan pacijent zaražen korona virusom. Rezultati istraživanja pokazali su da su wc šolja, lavabo i kvaka toaleta testirani pozitivno na virus, što pojačava mogućnost da bi još jedan način prenošenja virusa mogao da bude putem fekalnih materija.