B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kada je vreme za razgovor o menstruaciji?

autor: Gomex | 07.10.2021
Kada je vreme za razgovor o menstruaciji?

Obično prvih godina roditelji i ne razmišljaju o tome da će jednog dana doći vreme kada će morati da se suoče sa odrastanjem deteta i svim onim što ga čeka u odraslom dobu.

Za razliku od prvih roditeljskih dana, što su deca starija - za edukaciju imamo sve manje vremena. Dešava se da pod pritiskom sopstvenih obaveza izgubimo strpljenje ili zaboravimo koliko su deca osetljiva i koliko je važno da im se pojedine stvari predoče nežno i pažljivo... Menstruacija  se najčešće javlja oko dvanaeste godine, ali se neretko dešava da to bude i značajno ranije. Mnogi roditelji imaju problem, jer nisu sigurni na koji način bi o tome trebalo razgovarati sa detetom, odnosno da li bi bilo bolje učiniti to unapred ili čekati da se dogodi, te i sami bivaju nesigurni i uplašeni.

Kako da objasnite detetu šta je menstrualni ciklus?

Što ranije počnete da pričate sa detetom o promenama koje ga očekuju tokom puberteta, to bolje. Nemojte računati da ćete jednom sesti i ispričati sve o tome. Planirajte da to bude niz razgovora i budite spremni da odgovarate na pitanja. Veoma je važno da opustite dete, da mu stavite do znanja da je to sasvim prirodno i da nije sramota. Počnite sa pričom o pubertetu, otklonite dezinformacije koje dete ima i ispričajte par anegdota iz svog iskustva. Zapamtite da vaše dete vas ne zna iz perioda kada ste bili u pubertetu. Vi ste za njega oduvek odrasli. Ispričajte mu neku angdotu i svoje nedoumice kojih se sećate iz njegovog uzrasta. Tako će se dete osetiti slobodnije da vam se poveri i shvatiće da ste i vi nekada prolazili kroz isto to. 

Šta ako dete postavi pitanje o menstruaciji?

Ako vas dete bude pitalo nešto o menstruaciji, odgovorite iskreno. Nemojte se bespotrebno upetljavati u laži koje ćete kasnije trebati da ispravljate. Procenite u zavisnosti od uzrasta da li ćete i koliko detaljno pričati o tome. Otvoren razgovor će pomoći da eliminišete strah koji dete možda ima i na taj način ćete svakako otkloniti prve znake anksioznosti koji se mogu javiti. Razgovori o menstruaciji su odličan temelj za priče o seksualnim odnosima i reproduktivnom zdravlju koje vam predstoje u godinama koje dolaze.

Proučite iz školskih udžbenika koliko je dete učilo o anatomiji čoveka i seksualnom vaspitanju. Bilo bi dobro da se držite nekih osnovnih lekcija takvih kakve jesu. Nemojte se hvatati priče „u moje vreme nije bilo“ i tome slično. O da, bilo je. Budite iskreni i pričajte sa detetom realno o periodu puberteta.