B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kako da zaštitim svoju kosu tokom letnjih vrelina?

autor: Gomex | 13.08.2020
Kako da zaštitim svoju kosu tokom letnjih vrelina?

Nega tokom vrelih i suvih letnjih meseci veoma je značajna za našu kosu, jer je sunčevi zraci oštećuju i čine suvom i slamastom. Ukoliko poslušate nekoliko preventivnih saveta, vaša kosa može da blista i na plaži kao i u svečanim prilikama tokom toplih letnjih noći.

UVA i UVB zraci, koji su naročito intenzivni u letnjim mesecima, mogu imati izuzetno štetan uticaj na našu kosu. Pored toga, leti je kosa izložena dodatnom “stresu” zbog dugog boravka u hlorisanoj i slanoj vodi, u bazenima i moru. Sve ovo može dovesti do isušivanja i promene boje, gubitka sjaja i blistavosti, kao i do pojave oštećenih i ispucalih krajeva. Međutim, uz pravilnu negu, izbeći ćete neželjene efekte. Savetuje se da se kosa ne farba, jer će se još više uništiti. Ukoliko ipak ne možete da preskočite farbanje, gledajte da to ne činite u vreme značajnijeg izlaganja suncu. 

Pored pojačane hidratacije i zaštite kose, leti je potrebno i da vodite računa o tome koliko dugo boravite u vodi. Struktura kose je takva da lako i brzo upija vodu, kao i sve ono što se nalazi u njoj. Ukoliko ovog leta stignete do mora, po izlasku iz vode dobro isperite kosu čistom vodom sa tuša, kako biste uklonili čestice soli, jer slana voda značajno isušuje dlaku. Nije neophodno da koristite šampon baš svaki put. Ukoliko na plaži ne postoje tuševi, ponesite sa sobom pumpicu za vodu. Na taj način ćete, po izlasku na obalu, moći lako da isperete kosu čistom vodom. Velika greška tokom leta može biti i zanemarivanje osnovnih pravila nege kose. Ukoliko imate tu lošu naviku, promenite je odmah. Balzami za kosu zatvaraju kutikule dlake i na taj način pomažu da u strukturi vlasi ostanu svi hranljivi sastojci. Oni takođe omogućavaju lako raščešljavanje i stilizovanje kose, dajući joj sjaj i blistavost.

Do dehidratacije kose, kože i celog organizma češće dolazi leti i zato je važno da stalno unosite odgovarajuću količinu tečnosti, odnosno najmanje litar i po vode dnevno. Spavanje najmanje sedam sati dnevno u kontinuitetu, redovna hidratacija organizma, zdrava ishrana i umerena fizička aktivnost su preduslov za blistavu kožu i rast zdrave kose.

Da bi tokom leta vaša kosa bila meka i fina, možete je ispirati jabukovim sirćetom pre nego što je operete šamponom. To će vam biti od koristi i u borbi protiv peruti. Sirće razblažite u mlakoj vodi (jedna mera sirćeta na 3 mere vode).

Osim adekvatne nege i zaštite kose, važno je i kako se hranimo. U letnjim mesecima svima su lako dostupne zdrave namirnice, poput zelenog i crvenog povrća koje je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima. Obavezno ih uvrstite u vaš dnevni meni. Riba, morski specijaliteti, voće i orašasti plodovi takođe su na listi sastojaka koji bi trebalo da se nađu na vašem meniju.