B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kako osmisliti dečiji raspust?

autor: Gomex | 16.07.2020
Kako osmisliti dečiji raspust?

Letnji raspust je nešto što školarci cele godine željno iščekuju. Sada, zbog vanrednih okolnosti, deca su kod kuće još od polovine marta, ali pravi odmor (bez ikakvih obaveza) počeo je u uobičajeno vreme. Kako bi to zaista bio period za uživanje, najvažnije je napraviti plan i osmisliti rasporede, u čemu roditelji mogu najviše da pomognu.

Deca bez osmišljenog slobodnog vremena obično provode sate gledajući u telefon ili televizor. Stoga, predlažemo da u dogovoru sa njima napravite male dnevne rasporede – od ustajanja, doručka, radnih zadataka, odlazaka napolje…

Decu, naravno, ne treba opterećivati dnevnim obavezama, uslovljavati ih ranim buđenjem i slično, ali je dobro dati im male zadatke, kao što je spremanje ormana, radnog stola, odlazak u kupovinu, čitanje knjiga... Dobro bi bilo i da se raspitate postoje li organizovane aktivnosti ili radionice za decu u koje ih možete uključiti. Često su takve radionice besplatne i sprovode se u većini gradova. 

Bazeni i kupališta

Boravak na bazenima i kupalištima je provereno dobra zabava za čitavu porodicu. To je ujedno i prilika za plivanje i boravak na suncu. Letnji raspust je pravo vreme za mnoge društvene i sportske aktivnosti. Na taj način će svako zajednički provedeno popodne biti ispunjeno i kreativno. Svi znamo kakav smeh i žagor zavladaju kada deca pobeđuju roditelje.

Ukoliko imate finansijskih mogućnosti, letnji kampovi za decu su još jedna od stavki na listi preporuka. Barem jedan deo letnjeg raspusta deca mogu provesti u kampovima i tamo se družiti, dobro zabaviti, a ujedno nešto i naučiti. Boravak u prirodi uvek donosi dobro raspoloženje, doprinosi sticanju novih veština i osamostaljivanju. 

Šetnja na otvorenom

Družite se i provodite slobodno vreme u šetnji na otvorenom. Okupite prijatelje sa decom. Posetite sve drage rođake. Otputujte kod njih ukoliko žive daleko... Time ćete uneti promene u svakodnevni život dece i možda ih upoznati sa novim, zanimljivim ljudima i mestima. Upražnjavajte sport i trenirajte zajedno sa decom. Pomozite im da neguju svoja interesovanja i hobije. Na taj način, deca će “napuniti baterije” i spremnije dočekati nove školske obaveze.

Roditelji, ali i psiholozi često debatuju da li je deci potrebna tako velika pauza i da li će “odmor od škole” napraviti prekid u njihovom intelektualnom razvoju. Postoji čak i teza da deca iz siromašnijih porodica tokom dvomesečnog odmora ne napreduju, dok oni iz nešto imućnijeg okruženja imaju više mogućnosti, te često pokazuju veći napredak nego tokom škole. Bilo kako bilo, mišljenje koje preovladava je da materijalno stanje ne igra presudnu ulogu, jer je sasvim dovoljno da deca na raspustu pročitaju nekoliko knjiga.