B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Koja vrsta mačke je idealan izbor za vas?

autor: Gomex | 20.02.2020
Koja vrsta mačke je idealan izbor za vas?

Kada pomislimo na kupovinu ljubimca koji će najviše odgovarati našem detetu, uglavnom se prvo setimo psa, ali su i mačke odličan izbor. Za razliku od pasa ne zahtevaju toliko pažnje i lakše je o njima brinuti. Ipak, neke rase su pogodnije za porodični život i druženje sa decom.

Abisinska mačka

Pored toga što se ubraja u najpopularnije domaće mačke, ova rasa smatra se i najstarijom ikad pripitomljenom mačkom. Po nekim teorijama, abisinska mačka pripitomljena je još u Starom Egiptu. Kao veoma aktivna i radoznala, ona je u stalnoj akciji. Vlasnicima se ponekad čak može učiniti da njihova mačka uopšte ne spava. Voli da je u centru pažnje, prijateljski se odnosi prema ukućanima i deci, konstantno očekujući igru i zabavu. Ne plaši se pasa i drugih životinja, te se u kući može uklopiti sa drugim ljubimcima. Abisinske mačke ubrajaju se u najinteligentnije mačke i kao takve mogu se veoma brzo naučiti različitim trikovima. Poput psa će vam donositi igračku ukoliko joj bacite.

Burmanska mačka

Burmanska mačka je verovatno najnežnija i najumiljatija mačka. Opuštena i prilagodljiva, ona je poznata po svojoj ležernoj naravi. Izvrstan je ljubimac i vrlo je privržena vlasniku, a nije previše zahtevna. Obožava ljude i karakterom nalikuje na psa, razigrana je, zabavna i aktivna, tako da će iskoristiti svaku priliku da bude blizu vlasnika, prateći ga po celom stanu i učestvujući u svim aktivnostima. Kao i abisinska mačka, voli igre dobacivanja, što deca obožavaju. Ova umiljata mačka voli da vam se smesti u krilo, da se uvlači u krevet pre spavanja i da se mazi u svakoj prilici.

Ragdol

Ragdol je vrlo opuštena vrsta, zahvalna i kao dečji ljubimac, jer je veoma privržena i prilagodljiva dečjem temperamentu. Sam naziv „Ragdoll“ potiče iz engleskog i označava osobinu da se uzeta u naručje opusti i omlitavi poput lutke od tkanine.

Sijamska mačka

Sijamska mačka je definitivno za aktivnu decu i može im pružiti sate zabave. Voli da se igra sa dečjim igračkama i istražuje sve u okolini, a poseduje i osobine poput velike inteligencije i razigranosti. Smatra se mačkom koja zahteva puno pažnje i nije ni malo jednostavna za čuvanje. Sijamska mačka uživa u maženju i u stanju je da više sati provede mazeći se sa svojim vlasnikom. Veoma se vezuje za vlasnika i, shodno tome, ima želju da bude neizostavni deo njegovog života učestvovajući u svim aktivnostima koje obavlja.

Persijska mačka

Persijske mačke možda imaju najviše strpljenja sa bučnom decom, veoma su mirne, ali i razigrane kada to žele. Njima je potrebno ljudsko društvo, te će se povezati sa decom veoma brzo. Kao što smo pomenuli, persijske mačke su najmirnije i najuzdržanije mačke. Ne poznaju hiperaktivnost, pa ih zbog njihove statičnosti u šali nazivaju „nameštajem sa dlakama“. U pauzama odmaranja vole da se igraju. Nemojte ih shvatiti pogrešno, veoma su inteligentne, samo nisu aktivne kao neke  druge rase i više vole da leže.