B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Letnje igre na otvorenom

autor: Gomex | 02.07.2020
Letnje igre na otvorenom

Letnji dani su nekada označavali period tokom kog deca borave  u kući samo kada ogladne ili im majke sa prozora doviknu da je vreme za spavanje.

Na taj način, mališani su sticali nove veštine, učili su da pobeđuju i gube, rešavaju probleme, sklapaju poznastva i bore se protiv dosade, samo uz pomoć svoje mašte i snalažljivosti. Danas smo donekle izgubili iz vida koliko je ova životna škola dragocena, a čak i kada smo svesni, ne znamo na koji način da motivišemo dete da se odvoji od crtaća i igrica. Možda bismo trebali da im ispričamo o najpopularnijim igrama iz našeg detinjstva…

Šuga

Na početku igre bira se „šuga“, a njen zadatak u igri je da juri ostale igrače dok nekog ne uspe da dodirne. Tada taj drugi igrač biva „zaražen“ i od njega svi počnu da beže. Pošto je ova igra odlična za razvijanje orijentacije u prostoru, koordinaciju pokreta i zagrevanje svih mišića, danas se često koristi kao zagrevanje na sportskim treninzima mališana.

Ledeni čika

Ovo je igra slična šugi, s tom razlikom što jedan igrač sve vreme juri ostale. Kada nekog dotakne i kaže: „Zaleđen!“ - taj mora da se ukopa u mestu, dok Ledeni čika nastavlja da juri dalje. Igrači koji su još nedodirnuti svojim dodirom mogu da odlede one koji su zaleđeni. Da bi neko pobedio, mora da zaledi sve učesnike.

Šarena jaja

Za ovu igru je potrebno najmanje 4 igrača. Jedan je „đavo“, drugi prodavac, a ostali su šarena jaja. Igrači koji predstavljaju jaja se dogovaraju ko će biti koje boje. Oni zatim čučnu i đavo dolazi da kupi jaja. Sledi uobičajeni dijalog: Kuc, kuc! - Ko je? - Đavo s neba! - Šta vam treba? - Jedno jaje! - Koje boje? – Žute… Đavo pogađa i ukoliko ne pogodi boju, pogađa ponovo. Ako među igračima postoji žuto jaje, ono odmah ustaje i beži. Kad ga đavo uhvati, uhvaćeni igrač postaje “đavo”...

Frizbi

Frizbi je još jedna igra koja zahteva mnogo kretanja, pa je odlična za razmrdavanje. Idealno je da se igra na travi, kako bi dete moglo slobodno da se bacaka za „odbeglim“ frizbijem, što će izazvati mnogo smeha i dobrog raspoloženja. Frizbi se prilikom bacanja drži tako da palac ruke bude na gornjem, a ostali prsti na donjem delu diska. Ruka je savijena u laktu, u nivou ramena, a frizbi blago nagnut na gore, kako tokom leta ne bi završio u travi.

Ćorave bake

Za ovu igru su potrebni veće društvo i jedna marama. Igraču koji je „ćorava baka“ ostali igrači vežu maramu preko očiju tako da ništa ne vidi i lagano ga zavrte oko sopstvene ose, da izgubi orijentaciju u prostoru. „Baka“ potom počinje da tumara okolo, pokušavajući da napipa i uhvati nekog od igrača. Ostali neće pobeći daleko, već će joj se sve vreme približavati i izazivati je. Kada „baka“ uhvati nekog od igrača, treba da pogodi koga drži, ne skidajući pritom povez sa očiju. Ukoliko pogodi, taj je nova „ćorava baka“.