B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Mala priča o velikim papučama

autor: Gomex | 17.12.2020
Mala priča o velikim papučama

U izolaciji nema baš mnogo prilike za pokazivanje modnih krpica, jedino ako ste modni influenser. Čak ćete i tada pre obuti patofne nego visoke potpetice. Ipak, ako ste navikli da trošite velike pare na modne komade, stručnjaci sad preporučuju da ih usmerite na kućne papuče. One su udobne i praktične. Odavno se više ne nose samo u kućnoj varijanti ili na plaži, već predstavljaju upečatljiv modni detalj.

Da, govorimo o papučama, komadu koji je samo naizgled dosadan. Kako bismo promenili vaše mišljenje, otkrivamo vam nekoliko interesantnih činjenica o papučama koje sigurno niste znali.

Zanimljovosti i papučama

Prve papuče nastale su u 12. veku. Nosile su ih konkubine na dvoru vijetnamskog sultana i predstavljale su pravo bogatstvo. Bile su meke, sa tankim đonom i prilično klizave da bi sprečile devojke da beže iz harema kroz brdovite krajeve u kojima je dvorac bio smešten.

Najveće papuče na svetu nastale su greškom! Greška je nastala zbog nepravilnog čitanja decimalnih brojeva. Tako je dizajniran model u veličini 1.450 umesto 14.5, kako je prvobitno zamišljeno.

U japanskim porodicama svaki član ima po dva para papuča. Jedne se nose po kući, a druge isključivo u toaletu, dok se nošenje papuča za toalet po kući smatra vrlo nepristojnim!

Derek Fan, nazvan „The Slipper Man“ (Čovek papuča) ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je najduži vremenski period nosila samo papuče. Bez pauze, naravno! On je, zaključno sa 2007. godinom, proveo 23 godine u papučama.

Jedan od najuspešnijih studenata na svetu svoj uspeh duguje upravo - papučama! Njegov moto glasi - da biste položili ispit, neophodno je da vam bude udobno u obući koju nosite. I zaista, istraživanja sprovedena nakon toga pokazala su da udobnost obuće ima veliki uticaj na akademski uspeh, a papuče su, kao jedan od najudobnijih komada obuće, na samom vrhu te liste.

Da li i vaši ljubomci vole da se igraju sa papučama?

Psima je veoma upečatljiv i miris ljudskih nogu, što umnogome objašnjava naviku velikog broja ljubimaca da zavlače nos u stare cipele ili se igraju papučama ili nošenim čarapama. Postoji podatak da psi rase bloodhound (krvoslednici) mogu da prate i četiri dana star trag čovekovog hoda, i to i po više od 150 kilometara. Miris ljudskih nogu toliko je psu inspirativan da pojedine rase mogu da prepoznaju trag određenog pojedinca čak i na mestima gde je hodalo mnogo ljudi, čak i kad hodaju u cipelama.

Da li znate da su dva najskuplja para obuće zapravo papuče? Prvi košta 2 miliona dolara i napravljen je od 14.000 dijamanata postavljenih na belom zlatu. Za izradu tog modela bilo je potrebno 2.000 sati. Njihova težina iznosi neverovatnih 340 karata. Drugi je takođe izrađen od dragog kamenja, inspirisan je filmom „Čarobnjak iz Oza“ i sadrži neverovatnih 4.600 rubina. Sa 1.350 karata rubina i dodatnih 50 karata dijamanata, papuče su nastale povodom 50. rođendana tog filma.