B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Najstariji slatkiši koji su i danas omiljeni

autor: Gomex | 18.03.2021
Najstariji slatkiši koji su i danas omiljeni

Ljudi su od davnina voleli da jedu slatkiše, a to se kroz vekove nimalo nije menjalo. Interesantno je da su neki od najpoznatijih svetskih slatkiša stari i po nekoliko hiljada godina, a i dalje se rado konzumiraju. U nastavku saznajte koje su to najpopularnije “stare” poslastice.

Alva

Prema nekim istoričarima, alva je nastala oko 3000. godine pre nove ere, dok drugi smatraju da je nastala tek u 12. veku… Ipak, bilo kako bilo, u pitanju je poslastica stvorena na Bliskom istoku. Alva je slatko jelo koje se obično pravi od pšeničnog brašna, masti i meda ili od susama, brašna i meda/šećera. Postoje različite vrste: ćeten-alva, tahan-alva, kos-alva… Probajte. 
“Ide ko alva”!

Marcipan

Baš kao i za alvu, ni za marcipan istoričari nisu potpuno sigurni kada je tačno nastao, niti ko ga je u istoriji prvi osmislio. U pitanju je mešavina bademovog brašna, vode i šećera, a jedan od istorijskih spisa spominje Španiju kao zemlju porekla.

Džordan bademi

Džordan bademi poznati su kao slatkiši koji se služe na venčanjima, a ova tradicija praktikuje se od SAD, preko Italije, do Bliskog istoka. U pitanju su bademi preliveni šećernim sirupom. Nastali su 177. godine p.n.e. u drevnom Rimu, s tim što su tada bili prelivani medom. U srednjem veku, kada je šećer postao dostupniji, bademi su dobili novi ogrtač. Nešto kasnije, u šećer su dodavane i boje. U pitanju je svakako jedan od omiljenih slatkiša širom sveta.

Maršmelou

Ovaj slatkiš može se opisati kao male, bele, vazdušaste loptice, koje se najčešće služe uz vruću čokoladu ili se pak otapaju na vatri. Ima ih u raznim oblicima, a valjkasti je najzastupljeniji. Maršmelou je nastao u Egiptu, 2000 godina p.n.e. Ovi kolačići su pravljeni od korena belog sleza, meda i oraha, a jeli su ga sami faraoni. Široka proizvodnja počela je oko 1800. godine. Tek 20-ih godina prošlog veka nastao je recept za maršmelou kakav danas poznajemo.

Ratluk

Ova pihtijasta slatka masa nastala je u Iranu i tradicionalno dolazi u dve varijante - ukus ruže i narandže. Originalno, ratluk se pravio od skuvanog soka od grožđa, a zvao se kesme. Ova varijanta još uvek se pravi u nekim delovima Turske.

Šećerna pena

Šećerna vuna, odnosno pena, nastala je u SAD 1897. godine, a osmislili su je jedan poslastičar i jedan stomatolog. Mašina za pravljenje ove poslastice predstavljena je 1904. godine, a tek 16 godina kasnije, šećerna vuna postala je popularna. Danas, u brojnim delovima sveta, najčešće se prodaje na vašarima.

Napolitanke

Prva napolitanka zvanično je svetlost dana ugledala 1898. godine, mada postoje podaci da su još stari Grci umeli da uživaju u ovoj slatkoj užini. Po nekim drugim podacima, šarm napolitanki preovladao je Evropom u 13. veku, sa Toskanom i Burgundijom kao prvim oblastima koje su prigrlile najslađe prelive preko tankih, hrskavih vafla.