B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Od kolevke pa do groba postoji i „online” doba...

autor: Gomex | 24.09.2020
Od kolevke pa do groba postoji i „online” doba...

Jedna od najvećih prednosti online nastave svakako je fleksibilnost. Učenici mogu da se naspavaju i odslušaju predavanja u terminu koji im odgovara, jer učionica je tamo gde je internet - u krevetu, na kauču, u dvorištu, parku…

Kod učenika koji su stekli radne navike, online nastava može imati pozitivan efekat na produktivnost. Jednostavno, nije više onako kako je „nametnuto“, već svako ima mogućnost da samostalno osmisli svoj raspored.

Prednosti i nedostaci online nastave

Za vreme nastave u tom obliku, obično vlada opuštenija atmosfera. Nema opominjanja zbog korišćenja mobilnog telefona, nepažnje na času i slično... S druge strane, kada odete u školu, niko od ukućana vas ne ometa tokom časa, ne zvoni vam poštar ili baka koja proverava da li učite. Reklo bi se da je online učionica mač sa dve oštrice. Za učenike koji nisu skloni učenju - velike su šanse da će se brzo ulenjiti. 

Ovakav oblik nastave, pogotovo kod nižih razreda, zahteva i veću uključenost roditelja, u smislu podrške oko tehničkih pitanja (npr. kako se ulogovati u neke aplikacije, kako poslati domaći zadatak i slično). Svako je jedinka za sebe koja se uključuje na mrežu kada joj odgovara ili, ukoliko je neophodno, u propisano vreme. Nema nastavnika koji stavlja ruku na rame u znak podrške, kolega ili vršnjaka koji će priskočiti u pomoć kada negde zapne, dobaciti šalu u sred grupnog rada... Nema tog realnog društva koje će nakon predavanja ići na igralište ili u poslastičarnicu… Čitati čet i emotikone ili sve to čuti i videti uživo - uopšte nije isto… Nekome može nedostajati i kreativni napor da se izmisli izgovor za kašnjenje, izostanak ili nenaučenu lekciju. 

Ništa ne može da zameni druženje i razgovor

Koliko god online nastava zvučala kao nastava budućnosti, činjenica je da ništa neće moći da zameni razgovor, druženje i predavanje uživo. 

Ukoliko nastavu uporedimo sa koncertom našeg omiljenog benda, rekli bismo da je uživanje slušati ga na YouTube-u, ali kada odemo na koncert, to je potpuno drugi doživljaj koji nikada nijedan internet servis neće moći da prevaziđe.

Deci je potreban period adaptacije, jer je trenutna situacija za njih potpuna novina. Podsetite sebe i svoju okolinu, niko na novonastalu situaciju nije bio pripremljen. Ne brinite se ukoliko vaše dete u prvim nedeljama ne postiže očekivane uspehe. Ohrabrite dete, dajte mu podršku.