B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Par zlatnih nedelja sa porodicom...

autor: Gomex | 27.08.2020
Par zlatnih nedelja sa porodicom...

Pedijatri tvrde da bebe već od trećeg meseca mogu da putuju, a planina ili more najbolji su izbor po njihovom mišljenju.

Dan pred put deca bi trebalo da se odmore i jedu laganije, za slučaj da im je muka u prevozu. Na primer, loše je krenuti na put odmah posle neke rođendanske proslave ili burnog i užurbanog dana. Preporuka je da pre putovanja uradite rutinsku kontrolu kod pedijatra, ali i da za svaki slučaj ponesete sirup za snižavanje temperature, probiotik, mast za ujede insekata...

Kako detetu olakšati putovanje

Ako putujete kolima, najbolje je da krenete noću, kako bi dete prespavalo najveći deo puta. Dajte mu slane grickalice ili sendviče, slatkiše ostavite za kasnije. Važno je i da deca piju dovoljno tečnosti tokom puta, a najbolji izbor su hladni čajevi. U čaj, koji ćete zasladiti medom, možete da stavite i trunku soli. Deca to neće osetiti, a so će sprečiti dehidraciju. Zašećereni sokovi nisu dobra ideja, jer osim što mogu da izazovu mučninu, brže se kvare.

Potrudite se da vam pri ruci uvek bude neka igračka, nešto čime biste mogli da zabavite dete ako se dogodi da upadnete u gužvu ili morate da čekate na granici.

Ako putujete svojim prevozom, svakih nekoliko sati napravite kratku pauzu, dozvolite detetu da “protegne noge” i udahne malo svežeg vazduha. Tokom puta vodite računa da deca ne budu direktno izložena suncu, kao i da klima uređaj podesite na svega nekoliko stepeni niže od spoljne temperature, da se izbegne mogućnost za temperaturni šok prilikom izlaska.

More ili planina?

Ukoliko putujete avionom, obroci treba da budu lakši, a stručnjaci savetuju da deca ne jedu sat vremena pre leta. Ako je to prvi put da dete putuje novim prevoznim sredstvom, objasnite mu kako to izgleda, pričajte mu šta ga očekuje, kako ga ne bi uplašili zvuci na koje nije naviklo.

Deci more posebno prija zbog joda i soli, dok svež planinski vazduh širi pluća i povećava otpornost organizma na viruse i bakterije. Ako niste u mogućnosti da otputujete na more ili planinu, odvedite dete bar na nekoliko dana na selo, salaš ili u posetu rodbini. Boravak na svežem vazduhu će im prijati u svakom slučaju.

Čak i za stariju decu, svako putovanje je stres, jer promene klime, kreveta i okruženja nekada mogu uticati na njihovo raspoloženje, ali i na spavanje. Zbog toga se ne brinite ako se vaše dete na moru ili planini češće budi. Potrebno mu je vreme da se adaptira.