B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pauk kao stanovnik doma

autor: Gomex | 30.06.2022
Pauk kao stanovnik doma

Strah od pauka predstavlja jednu od najrasprostranjenijih fobija u svetu, a koliko su oni zapravo korisni i da li ponekog ipak treba ostaviti u kući – saznajte u nastavku…

Paukovi za nas mogu biti korisni...

Činjenica je da paukovi jedu druge insekte. Zapravo, tačan podatak je da jedan pauk može pojesti preko 2000 insekata u jednoj godini. Oni vole da se hrane bubašvabama, komarcima, muvama i moljcima, ali im nije strana ni međusobna borba u kojoj slabiji pauk biva pojeden od strane jačeg.

Dakle, paukovi za nas mogu biti korisni, jer se hrane insektima koji su potencijalni prenosioci bolesti. Radi se o izuzetno korisnim bićima za naš ekosistem, ali je i dalje mnogo razloga zbog kojih želimo da ih držimo daleko od sebe i drugih ukućana.

Ili ukazati i na druge insekte u domu

Iako paukovi koji se nalaze u našim domovima uglavnom nisu otrovni, znajte da i oni neotrovni mogu ugristi i ostaviti veće tragove na koži. Ti ujedi mogu biti bolni i iritantni i često se leče u bolnici.

Takođe, bitno je reći da, ako imate paukove, verovatno imate i druge bube. Paukovi se hrane insektima i žele da znaju gde se ti insekti nalaze i kako da ih uhvate. Zapamtite da su paukovi znak upozorenja da druge bube nastanjuju vaš dom. Ako u uglovima svog životnog prostora vidite obilje paukova, to verovatno znači da imate još veću populaciju štetočina.

Paukovi grade mreže i bez obzira da li se ovi zglavkari nalaze unutar ili izvan njih,  mreže mogu svakom domu dati neuredan i neprivlačan izgled. Takođe, mogu ostaviti mrlje na obojenim površinama i tapaciranom nameštaju. Mnogi ljudi teško podnose ove susede.