B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Početak škole kao izvor stresa

autor: Gomex | 25.08.2022
Početak škole kao izvor stresa

Posle bezbrižnog perioda tokom raspusta, vreme je za povratak u školske klupe. Međutim, početak nove školske godine ume da bude podjednako stresan i za školarce i za njihove roditelje.

Organizujte vikend izlet

Kako biste se malo opustili i zadržali pozitivan duh, isplanirajte vikend-izlet pre samog početka škole i priuštite detetu nezaboravnu zabavu. Ako imate đaka prvaka, iskoristite ovo zajedničko vreme da ga opustite i napunite pozitivnom energijom pričajući mu o lepim stvarima koje ga čekaju u školi poput novih poznanstava i sticanja novih znanja i veština.

Iako se deci broj obaveza leti znatno smanji (ili ih nemaju uopšte), psiholozi savetuju da neke od njih vratite dve do tri nedelje pre početka škole. Najbolje je da to budu obaveze koje su povezane sa onim školskim, kao što je ponavljanje gradiva, raniji odlazak na spavanje, ranije buđenje, priprema odeće za naredni dan, itd… 

Organizujte zajedničku kupovinu školske opreme

Većinu dece najviše raduje kupovina školske opreme, pa ih svakako treba povesti u šoping. Napravite spisak i pridržavajte se istog. Ipak, dozvolite detetu da kupi i neku dodatnu stvar koju je samo izabralo. 

Nakon što ste prikupili sve potrebno za početak nove školske godine, poželjno je otvoreno popričati sa detetom i pitati ga kako se oseća uoči povratka u školsku klupu i saznati da li postoji nešto što ga muči. Najteže je prvacima, te stručnjaci roditeljima savetuju da sa njima više razgovara o tome šta ih sve u školi očekuje, čak i da odu u šetnju do škole, pokažu im zgradu i slično. Najvažnije je da dete oseća da su roditelji uz njega, da mu budu podrška i da pokažu da veruju u njega.