B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodica hram ljubavi i topline

autor: Gomex | 16.06.2022
Porodica hram ljubavi i topline

Zajedničko vreme je važno za svaku porodicu i može rešiti mnoge probleme. Između ostalog, druženje sa članovima porodice pomaže i u stvaranju boljeg i kvalitetnijeg života. 

Provedite kvalitetno zajedničko vreme

Porodica u kojoj dete odrasta ima veliki uticaj na to kako će se ono u budućnosti suočavati sa različitim situacijama, vezama, problemima... Roditelji koji ostaju kod kuće možda misle da su bolji od drugih roditelja koji veći deo vremena provode van kuće, ali poenta ipak nije u količini, već u kvalitetu vremena provedenog zajedno.

Kako deca bivaju starija i postaju tinejdžeri, sve je teže. Ponekad morate biti kreativni ili im dozvoliti da oni odluče šta žele da radite kao porodica, ali nikada nemojte odustati od porodičnog vremena. Oni će to možda ceniti više nego što pokazuju. Deci je potreban osećaj pripadnosti i sigurnosti. Potrebno im je to da imaju nekoga kome mogu da se obrate i ko će im biti uzor. 

Ne zaboravite da ste i vi bili u tinejdžerskom dobu

Još jedan dobar razlog za druženje sa porodicom direktno se odnosi na potrebu da porodica deli, razgovara i sluša. Međutim, roditelji imaju tendenciju da zaborave kako im je bilo kad su oni bili u tinejdžerskom dobu… Ljudi koje smo voleli kao deca uglavnom su oni koji su slušali ono što smo imali da im kažemo. Za decu, ali i za sam odnos roditelja i deteta, uvek je najbolje da roditelj pažljivo sasluša dete, bez ubacivanja već pripremljenih odgovora, kritikovanja ili iznošenja sopstvenih stavova. Roditeljski autoritet treba koristiti mudro, uz dosta humora i ohrabrivanja. Kažnjavanje i pretnje svakako nisu rešenje.

Deca brzo odrastaju, zato ne gubite vreme

Vreme koje porodica provodi zajedno utiče na razvoj posebnog odnosa poverenja i intimnosti koji pomaže u izgradnji zdrave porodice. Možete da delite obroke bez ometanja televizije ili mobilnih telefona, da igrate karte, društvene igre ili se bavite sportom, da se zajedno odmarate, idete na kampovanje, gledate filmove ili se bavite hobijem… Deca odrastaju i odlaze pre nego što to shvatite. Zato ne gubite vreme koje sada imate i provodite ga sa svojom porodicom. Imajte na umu da su jake porodice sposobne da izdrže neuspehe i krize svojim pozitivnim stavom, zajedničkim vrednostima i verovanjima koja im pomažu da se nose sa svim izazovima.