B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodica nije važna, porodica je SVE!

autor: Gomex | 06.02.2020
Porodica nije važna, porodica je SVE!

„Porodica je mesto u kom se umovi spajaju jedni sa drugima. Ako ti umovi vole jedni druge, njihov dom postaje prelep kao rascvetala bašta. Ali, ako ti umovi nisu u harmoniji jedni sa drugima, to je kao oluja koja uništava baštu.“ (Nepoznat autor)

“Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna, nesrećna je na svoj način”, slavna je Tolstojeva rečenica kojom započinje porodičnu sagu Ane Karenjine.

Osnovne porodične osobine

Januar je sasvim sigurno praznični mesec. U vreme praznika, praznična atmosfera se odražava i na porodične odnose. Tada su dani rezervisani za porodična druženja, posete najvoljenijima i zajedničke ručkove. Ona je osnovna socijalna grupa od koje zavisi razvoj čoveka.

Moderno vreme u kom trenutno živimo donekle utiče i na porodične vrednosti, ali i na samo poimanje porodice. Iako se o porodičnim vrednostima i njihovom gubitku sve više govori, ima i onih koji smatraju da porodica nije izgubila svoju vrednost.

Osim što je podrška u emocionalnom smislu, porodica je ta koja pruža snagu, razumevanje i uzajamnu podršku. Svaka porodica je jedinstvena i sasvim je sigurno da bi je svaki pojedinac drugačije opisao. Jedno je sigurno - u svim tim „definicijama“, ljubav, podrška i razumevanje su osnovne porodične osobine. 

Tradicionalni praznici ne moraju da budu jedini dani kada se okupljaju svi ukućani. Najbolje bi bilo da poštujete stari ritual nedeljnog ručka, ali i da redovno obeležavate rođendane i druga porodična slavlja. Porodična okupljanja su idealna prilika da roditelji i deca razgovaraju o svemu o čemu nisu stigli da pričaju zbog svakodnevne trke. Druženja su više od prazničnih rituala, jer su idealan način da se porodična zajednica učvrsti. 

Porodična iskušenja i rešenja

Najveći problem većine srpskih domaćinstava je nedostatak novca, koji za sobom povlači pogoršanje odnosa unutar porodice. Kada nastupi finansijska kriza, najbolje se vidi kakvi su bili porodični odnosi pre nje. Ako nedostatak novca ugrožava egzistenciju, nije nimalo lako održati normalno funkcionisanje porodice.

Porodice u kojima je bilo mnogo ljubavi i razumevanja mnogo lakše će je prevazići, dok porodice u kojima nisu postojali zdravi odnosi verovatno neće ni preživeti. Teško je dati konkretan odgovor na ovo pitanje, jer je potrebno jako mnogo veština i znanja da porodica na konstruktivan način prevaziđe takve konflikte. Ako su osobe stabilne i ako među njima postoje čvrste veze, one će prebroditi finansijske probleme. Ako možete, zaboravite na račune, minus u banci, kredit, dugove i jačajte svoju ljubav razgovorima, druženjem i svim onim aktivnostima koje ne koštaju mnogo.