B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Priprema vašeg automobila za zimski period

autor: Gomex | 22.10.2020
Priprema vašeg automobila za zimski period

Iako još uvek ima sunčanih dana, prava jesen je na pragu. Da bi vaša porodična putovanja bila ugodna i na prvom mestu bezbedna, nudimo vam nekoliko korisnih saveta za pripremu vašeg četvorotočkaša za predstojeći period.

Provera i zamena guma

Kraj oktobra je period godine kada su sve veće razlike u temperaturi tokom dana i noći, a takođe su sve češće i nagle promene vremena. Upravo zbog tih oscilacija dolazi i do pada pritiska u pneumaticima. Ova pojava se dešava upravo zbog toga što se vazduh, kako u atmosferi, tako i u pneumaticima ohladio. Takođe, na gumama postoje i mikro pukotine kroz koje guma pušta vazduh zbog samog trenja i površine po kojoj vozite. Iz tog razloga je poželjno da s vremena na vreme proverite pritisak u pneumaticima. Vožnja na nedovoljno naduvanim gumama utiče na performanse tokom vožnje - upravljivost volana, kočenje, brže habanje guma, kao i na opštu bezbednost u saobraćaju.

U jesenjim uslovima su češće padavine i na putu gotovo sigurno dolazi do pojave opalog lišća. U takvim uslovima su se zimske (M+S gume) pokazale kao mnogo bolje rešenje zbog bolje kontrole i prijanjanja na klizavim podlogama i na nižim temperaturama. Naša preporuka je da zamenu guma uradite još u oktobru. Zimske gume su obavezne od 1. novembra u slučaju kada na putu ima snega, leda ili poledice.

Brisači

Sledeća stavka je zamena brisača. Zbog učestalih padavina tokom jesenjeg perioda, brisači vetrobranskog i zadnjeg stakla uvek moraju biti ispravni. To ne znači samo da su funkcionalni već i da čiste staklo bez ostavljanja tragova. Takođe, brisači tokom svog rada ne bi smeli da proizvode bilo kakvu vrstu buke (grebanje ili zapinjanje). Ako ne ispunjavaju ove uslove, vreme je za zamenu.

Ventilacioni sistem

Kada je napolju kišovito, od izuzetnog je značaja da vam je ventilacioni sistem u automobilu ispravan i očišćen. Ukoliko se desi da pokisnete i mokri uđete u kabinu automobila, doći će do isparavanja i počeće da se magle stakla. Kako biste izbegli ovu nezgodnu pojavu koja direktno utiče na bezbednost, preporuka je da vam ventilacioni sistem (ne klima uređaj) tokom kišovitih dana uvek bude uključen makar na minimalan stepen rada.

Provera ulja

Provera ulja je još jedan izuzetno bitan deo održavanja automobila. Kod novijih modela automobila verovatno nećete morati da zavirite ispod haube, jer će vam se bilo kakva komplikacija u vezi sa uljem ili motorom prikazati na kontrolnoj tabli. Međutim, preporuka za one koji voze malo starije automobile je da makar jednom mesečno prekontrolišu nivo i boju ulja u motoru. Ulje mora biti unutar zadatih granica označenih na meraču i ne bi smelo biti crne boje, niti takvo da posumnjate u njegovu gustinu. Ukoliko se odlučite da samostalno menjate ulje, dobro proverite koja vrsta se preporučuje za vaš automobil.