B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Razmišljajmo o školi dok još nije počela

autor: Gomex | 12.08.2021
Razmišljajmo o školi dok još nije počela

Početak nove školske godine donosi velike promene u životu deteta, ali i roditelja. Bez obzira na to da li vaše dete polazi u prvi, neki od viših razreda ili u srednju školu, početak školske godine je često stresan…

Da početak školske godine ne bude stresan

Stručnjaci smatraju da od načina na koji ćete uvesti svoje dete u priču oko polaska u školu najviše zavisi njegovo doživljavanje učenja i obaveza u budućnosti. Ako polazak u školu dete veže za pozitivna iskustva, ostvarivaće bolje rezultate! S druge strane, ako u školu krene kao u veliku nepoznanicu, stres će ga pratiti dugo nakon prvog dana i u opasnosti ste da vaše dete oseća poteškoće u savladavanju gradiva…

Za đake prvake, većina psihologa smatra da je razgovor sa roditeljima od presudne važnosti. Jedino tako, dete će znati šta ga čeka. To znači da bi roditelji (ali i vaspitači) još u predškolskom uzrastu trebalo da pripreme decu, predočavajući im kako uopšte izgleda jedan školski čas, na koji način bi trebalo da se ponašaju, zbog čega je veoma važno da slušaju, redovno rade domaće zadatke i sl. 

Radne navike i pohvale su važne

Kada dete već u startu ima radne navike (u smislu da samostalno sređuje svoju sobu, radni sto mu je uvek uredan i zna gde mu se šta nalazi) tada roditelji nemaju razloga za brigu. Tako naučena deca se bez velikih poteškoća naviknu na školu i školske obaveze, jer su dobro organizovana. Ako već niste, naučite dete da isplanira svoj dan. Ukažite mu na važnost razdvajanja bitnog od nebitnog. Na primer, ujutru je neophodno doručkovati, spremiti knjige i stići na čas na vreme… Napravite raspored učenja. Najbolje vreme za učenje i pisanje domaćeg zadatka je prvi sat nakon škole. Ako dete ranije završi sa zadacima, ostaće mu mnogo vremena za igru.

Po povratku iz škole, neka ih sačeka užina koja će im dati energiju za rad domaćeg. Preporuka je da to budu bademi, grožđice i mnogo tečnosti. Isključite televizor, računar, telefone i sve ono što bi detetu moglo odvlačiti pažnju od zadataka. Imajte u vidu da većina dece ne može održati fokus duže od 45 minuta i zato obavezno opomenite dete kada primetite da je vreme za pauzu.

Najbolja nagrada je kvalitetno završen posao. Nemojte deci nuditi nikakve nagrade za obavljanje domaćih zadataka. Posebnu pohvalu i nagradu zaslužuju samo veći projekti. Pokažite uzbuđenje svaki put kad dete pokaže da je naučilo nešto novo. Razgovarajte o tome i dajte detetu do znanja kako mu to jednog dana može biti od velike koristi.