B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Šarene bombone u borbi protiv dokolice

autor: Gomex | 21.10.2021
Šarene bombone u borbi protiv dokolice

Dokolica čini čuda, a pravi primer za to je i nedavno obaranje Ginisovog rekorda, i to u „disciplini“ koja bi se mogla okarakterisati kao krajnje čudna... U pitanju je vertikalno slaganje m&m bombonica.

Ginisov rekord

Prethodni Ginisov rekord za najviše naslaganih m&m bombona oboren je od strane jednog inženjera iz Britanije, Vila Katbila. Nakon što se prilično dosađivao tokom pandemijske izolacije, on je pokušao da postavi nekoliko bombona jednu na drugu. Želeo je vertikalno da naređa što više m&m bombona, a onda je konačno uspeo da složi čitavih 5.

Na društvenim mrežama je objavio svoj uspeh i ljudi su masovno pokušavali da dostignu njegov rezultat, ali niko nije mogao da postavi više od 4. Kao što znamo, ove bombone nisu ravne, tako da je njihovo vertikalno ređanje slično postavljanju fudbalskih lopti jednu na drugu. Rekorder kaže da je nakon svog podviga bio toliko uzbuđen da je trčao po sobi sa rukama u vazduhu, kao da je postigao gol. 

Slatkiš kome je teško odoleti

Šarene bombonice sa ucrtanim slovom m, sa kikirikijem ili bez, ukusan su slatkiš kom je teško odoleti. Iznenadićete se kada pročitate kako su i zbog čega nastale… Naime, recept za m&m bombone nastao je tokom Drugog svetskog rata, a sama ideja se rodila tokom Španskog građanskog rata. Za vojnike je bilo važno da unose čokoladu u organizam (kako bi održali potrebnu koncentraciju). No, čokolada se u različitim vremenskim uslovima topila... Onda su tvorci m&m slatkiša osmislili sledeće - umotali su čokoladu u glazuru koja se ne topi i koja se ne smrzava. Prve m&m bombone su, razume se, i prodate vojsci.

Pet osnovnih boja m&m bombona bile su: crvena, žuta, braon, zelena i ljubičasta. Danas, ove bombonice mogu biti najrazličitijih boja, ali i ukusa… Interesanatno je da su crvene bombone 1976. godine ukinute, jer su bojene materijom za koju se ispostavilo da je kancerogena. Iz tog razloga, one su zamenjene narandžastim bombonama. Ipak, 10 godina kasnije, problem je rešen, te se crvena boja vratila, ali je ostala i narandžasta.

Godine 1982. tada već etablirani brend m&m se našao i u filmu Stivena Spilberga - E.T. Ovaj blokbaster je doživeo vrtoglavi uspeh i kod publike i kod kritike, a prodaja bombona je skočila za čak 300%.