B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Savremena žena, između karijere i porodice

autor: Gomex | 05.03.2020
Savremena žena, između karijere i porodice

U savremenom svetu, uloga žene se dosta promenila, kako u porodici tako i u društvu. Savremena žena ima sve više obaveza i odgovornosti, a tu su i zaduženja koja nosi uloga majke, supruge i domaćice. Pored porodičnih obaveza, žene sebi često postavljaju i cilj da u isto vreme budu među najistaknutijim na poslu, što može voditi hroničnom umoru i napetosti.

Balansiranje između porodice i karijere

Istraživanje među mlađom ženskom populacijom u pet gradova naše zemlje pokazalo je da 76% ispitanica smatra da je žena potpuno ostvarena samo ukoliko postane majka, odnosno da žena jedino vredi ako je ispunila tu funkciju. U savremenom svetu je ipak malo drukčija stvar i trendovi zapadnog sveta se neminovno približavaju. 

Karijera je za žene sve značajnija, a kada se uzmu u obzir radno vreme, prekovremeni sati i vreme provedeno u odlasku i dolasku s posla, za porodicu ne ostaje mnogo...

Izazovi savremene žene

Indra Nuji, nekadašnja predsednica izvršnog odbora kompanije Pepsi, kaže da je morala da zaduži jednu od svojih sekretarica da je zamenjuje na majčinskoj funkciji, razgovara sa njenim ćerkama i odlučuje da li su zaslužile da igraju igrice ili moraju prvo da urade domaći. Ona dodaje da, uprkos trudu koji je uložila da uskladi obaveze vezane za karijeru i porodicu, nije sigurna da njene ćerke misle da je bila dobra majka

Biti na poziciji moći i truditi se da tamo ostanete - prosto znači da deca za vas jedva mogu predstavljati više od slike na radnom stolu, bez obzira kom polu pripadate. Uspešni ljudi često rade i neverovatnih 100 sati nedeljno, što im jedva ostavlja vremena za spavanje, a kamoli za porodicu.

Muškarci se nešto bolje nose sa tim, jer su vaspitani da drugačije vrednuju određene životne aspekte, a i kultura u kojoj živimo poručuje im da su vekovima unazad činili isto - brinuli o tome da porodici obezbede egzistenciju, a sve ostale aspekte roditeljstva prepuštali su majkama.