B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Stanite na put suvom vazduhu u svom stanu

autor: Gomex | 31.03.2022
Stanite na put suvom vazduhu u svom stanu

Centralno grejanje čini vazduh u stanu veoma suvim, što može negativno uticati na nas, ali i na biljke i kućne ljubimce. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina da rešite taj problem…

Za početak, redovno provetravajte prostorije. Preporučuje se da to bude najmanje tri puta dnevno. Biće sasvim dovoljno da prozor otvorite na desetak minuta. Ako je potrebno, vazduh možete dodatno osvežiti sprejevima koji će neutralisati bakterije i doneti svežinu u vaš dom. Ovo je najjednostavniji i najpristupačniji metod...

Ovlaživači vazduha

Sa druge strane, na tržištu postoje različiti ovlaživači vazduha. Ukoliko kupite neki od njih, važno je da ovlaživač postavite tako da osigurate dovoljan protok vazduha oko uređaja. Idealno bi bilo postaviti ga na mesto gde je prosečna temperatura vazduha. Takođe, na grejno telo možete zakačiti keramičku posudu sa vodom koja će vlažiti vazduh u toku dana. Ovu vodu treba menjati svakodnevno.

Zbog isparavanja vlage kroz listove, unutrašnje biljke takođe pomažu da se održi vlažnost vazduha u stanu. Najkorisniji u tom smislu je ciperus – vodena palma. Što je palma veća, ona će oslobađati više vlage. Najveći primerci mogu osloboditi i do dva litra vode dnevno. Zvuči fascinantno, zar ne?

Dekorativna fontana

Još jedan način za rešavanje problema suvog vazduha je postavljanje dekorativne fontane, koja će svakako biti i lep ukras u vašem stanu. Lagano kretanje vode dovešće do isparavanja. Voda koja teče stvara negativne jone koji blagotvorno utiču na organizam, smanjuju stres i tokom zime povećavaju vlažnost vazduha u prostoriji koja se greje. Takoreći, spoj lepog i korisnog!

Suv vazduh u kući, posebno u spavaćoj sobi, može da bude uzrok problema sa organima za disanje, upozoravaju stručnjaci. Začepljen nos, suva usta, bolno grlo, suv kašalj - sve to su posledice previše suvog vazduha. To se uglavnom dešava tokom grejne sezone. 

Jedan od najjednostavnijih načina za određivanje vlažnosti u prostoriji jeste ovaj - pokvasite čašu i stavite je u frižider preko noći. Ujutro, izvadite čašu iz frižidera i posmatrajte njenu površinu. Ako se za pet minuta čaša osuši, to znači da je vazduh u sobi suv. Ako sa čaše teku kapljice vode, znači da je u prostoriji visoka vlažnost.