B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Tradicionalna praznična trpeza...

autor: Gomex | 15.04.2021
Tradicionalna praznična trpeza...

Za Uskrs se vezuju različiti običaji koji su u svakoj zemlji drugačiji, ali zajednička stvar je svečana i bogata uskršnja trpeza oko koje se okuplja porodica.

Običaji u Rusiji

Domaćice u Rusiji unapred pripremaju obavezni simbol Uskrsa “kulič” - kolač od testa i jaja, osveštan na Veliku subotu. Osveštana je i “pasha”, specijalno jelo od mladog sira, pavlake i jaja, u obliku zarubljene piramide ukrašene ušećerenim voćem, koja predstavlja simbol Groba Gospodnjeg. “Pasha” je i simbol “pune kuće” i njome se služe gosti u znak dobrodošlice. 

Običaji u Grčkoj

U Grčkoj, Uskrs ne može da prođe bez uskršnje supe od jagnjećih iznutrica “magiritse”, slatkog kolača “curekija” i jela od jagnjećeg mesa “kokoreci”. Jagnjeća supa i jaja se jedu obično u nedelju ujutru posle ponoćne službe, a u nedelju ujutru se na ražnju peče jagnje i pije se “uzo”. 

Običaji u Bugarskoj

Glavno mesto na uskršnjoj trpezi Bugara zauzimaju “kozunjak” (domaća štrudla) i jaja ofarbana u crveno. Na Veliki Četvrtak se farba prvo jaje i priprema testo za uskršnje hlebove. Bugarke pripremaju uskršnji hleb sa crvenim jajetom u sredini koje se poklanja prvom gostu koji poseti kuću.

Običaji u Italiji

U Italiji se tradicionalno priprema posebna uskršnja „torta di Pasketa”, slani kolač sa kuvanim jajima i spanaćem, a praznik se dočekuje uz “kolombu”, kolač u obliku golubice koja je simbol dobrih vesti. Sličan zlatnožuti uskršnji kolač, koji se naziva “mona”, peče se i u Španiji, ponegde i sa jajima koja se ređaju po površini pre pečenja. 

Običaji u Francuskoj i Engleskoj

U Francuskoj se na Uskrs porodica okuplja oko pečenog jagnjeta, a za sutradan je obično predviđen porodični izlet, dok se na jugozapadu zemlje u Uskršnji ponedeljak pravi džinovski omlet.

U Engleskoj, na prazničnom stolu uglavnom služe šunku, dok su uskršnja jaja i tamo obavezan deo praznika.

Interesantno je da u Poljskoj kraj posta nastupa tek kad se na uskršnjoj jutarnjoj misi blagoslovi i isprazni korpa napunjena hranom. Za uskršnji ručak se služi jagnje napravljeno od putera, koje simbolizuje proleće.

U Srbiji se na dan Uskrsa završava Veliki post i porodica se okuplja oko bogate trpeze pristupajući obilnom mrsnom obroku prvi put posle nekoliko nedelja.   

Barena kolenica

Sastojci:

2 svinjske kolenice (oko 1kg ukupno), par listova lovora, 1 kašičica bibera u zrnu, 1-2 suve ljute papričice, 2dl vina, 2 veća krompira, 1 teglica narendanog rena, vegeta

Priprema:

U lonac sipajte hladnu vodu, dodajte začine i kolenice. Kuvajte poklopljeno, najmanje 2 sata na laganoj vatri. Ako imate ekspres lonac, vreme se znatno skraćuje. U ekspres loncu kuvajte 30 minuta, isključite i ostavite da pritisak popusti da možete da podignete poklopac. Sve dok je lonac pod pritiskom meso se i dalje kuva. Krompir isecite na kockice i skuvajte, a kuvane kolenice izvadite iz lonca na veliki tanjir. Dodajte skuvani krompir začinjen vegetom i ren. Ako želite, kuvanu kolenicu možete zapeći u rerni sa krompirom.