B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Da li pivo zaista goji?

autor: Gomex | 19.12.2019
Da li pivo zaista goji?

Ono što većinu brine tokom praznika jesu pitanja prejedanja, kalorija i gojaznosti. Pored sarme, pečenja, sitnih kolača i ostalih đakonija, čak i pomisao na konzumaciju piva ponekad donosi pitanje: DA LI PIVO GOJI I U KOJOJ MERI?

Zašto je dobro popiti čašu piva?

Odgovor je relativno kratak i jednostavan - Konzumiranje jedne čaše na dan ima blagotvoran uticaj na organizam, posebno na kardiovaskularni sistem... Količina koja se može smatrati prihvatljivom je 3 čaše na dan za muškarce, odnosno dve čaše za žene.

Sastav piva ukazuje na hranljivu vrednost i na osvežavajući ukus. Pored vode, u pivu su prisutne veće količine ugljenih hidrata i alkohola (3-5%) zbog kojih je pivo kalorično piće. Međutim, ono je i bogat izvor vitamina B grupe, kao i proteina, mlečne kiseline i mineralnih materija.

Pivo povećava apetit, pomaže varenju hrane, utiče na povećanje HDL-holesterola u krvi, deluje antiseptički na štetne bakterije u organizmu i deluje kao blag diuretik, te pomaže i radu bubrega. Alkohol je kaloričan i smatra se da smanjuje sposobnost organizma da sagoreva masti, tako da bi preterivanje sa unosom bilo koje namirnice ili pića moglo dovesti do gomilanja masnog tkiva.

„Light“ i „Lager“ piva sadrže upola manje kalorija

Uz unos previše piva, mogu se javiti masne naslage, naročito oko stomaka. Možda su za praznike prihvatljivija „Light“ i „Lager“ piva koja sadrže skoro upola manje kalorija nego obično pivo. Prosečno, ovaj napitak ima oko 45 kcal na 100 grama tečnosti. Većinu kalorija u pivu nosi alkohol, a poznato je da je alkohol takođe jedan od izvora energije (1 gram alkohola sadrži 7 grama kcal). Dva piva od 0,5l imaju oko 450 kcal, pa uvek treba imati na umu umerenost pri konzumaciji piva.

Istraživanja su pokazala da konzumacija piva podstiče organizam da „traži“ masniju hranu, pa nije čudo što uz pivo odlično ide obilje grickalica, kikirija i druge masne hrane. 

Nakon svega što smo saznali, poenta je da možemo slobodno da popijemo poneko pivo, samo je (kao i u svemu ostalom), bitno ne preterivati.