B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

IDEALAN SPOJ HRANE I PIĆA

autor: Gomex | 21.02.2017
IDEALAN SPOJ HRANE I PIĆA

Idealan par ipak postoji. Pivo i kobasica savršeno odgovaraju jedno drugom. Gorko, lagano penušavo i oštro pivo najbolje naglašava bogat, pun i izdašan ukus kobasice. Ona je, sa druge strane, mesnata i punog ukusa i “lomi” se pod promilima piva. Jednostavno, ovu kombinaciju teško je ne voleti... Čak i oni koji zaziru od jednog ili drugog, zajedno ih obožavaju.

Još davne 1810. godine kralj je dozvolio tadašnjem gradonačelniku Minhena da na poljani ispod brda Sendlinger organizuje prvi festival bavarskog piva i hrane. Oktoberfest se održava svake godine, prve subote posle 15. septembra i traje dve nedelje, a u tom periodu više od 6 miliona ljudi pohrli u Minhen, da upozna nemačku kulturu, isproba tradicionalno pivo i kobasice. Festival se otvara dolaskom zaprega iz pivnica koji donose pivo na Terezijinu poljanu, a gradonačelnik otvara prvo bure piva rečima: “Slavina je stavljena!”. Zanimljivo je to da konobari na festivalu odlučuju da li neko mora da napusti šator jer ne pije dovoljno piva...

Veliku važnost za pozitivne efekte umerene konzumacije piva naučnici pripisuju načinu pijenja, a poželjne su upravo one navike koje preovladavaju na Mediteranu - konzumacija umerenih količina alkoholnih pića sa niskim procentom alkohola uz obrok, u opuštenoj atmosferi i društvu. Iako se na Mediteranu još uvek češće pije vino, istraživanja pokazuju da se u nekim mediteranskim zemljama znatno povećala naklonost ka pivu. Sa sve većim izborom piva dolazi i povećanje kulture konzumacije piva i umeće sparivanja različitih vrsta piva sa odgovarajućim jelima.