B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kad ponestane energije!

autor: Gomex | 26.09.2019
Kad ponestane energije!

Energetska pića bi trebalo da rade ono što samo ime kaže - da daju dodatnu energiju. Kao što se ispostavilo, većina te energije dolazi od dva glavna sastojka: šećer i kofein. Tipično energetsko piće može da sadrži do 80mg kofeina (približno kao šoljica kafe).

Dodatna energija

Osnovno pitanje glasi koliko se energetska pića razlikuju od sokova i sportskih napitaka, ako se izuzme dejstvo kofeina? Bezalkoholna pića sadrže uglavnom vodu, šećer i aromu. Ona ne rade ništa vašem telu, već su samo ukusna, osvežavaju i hidriraju. Sportska pića su dizajnirana tako da dopunjavaju tečnosti izgubljene tokom pojačanih aktivnosti. Obično sadrže vodu, elektrolite i šećer.

Energetska pića imaju dodati kofein i druge sastojke za koje njihovi proizvođači kažu da povećavaju izdržljivost i poboljšavaju performance organizma. Namenjena su studentima, sportistima i svima ostalima koji očekuju dodatni nalet energije. 

Energetski napici postali su popularni u Aziji mnogo pre nego što su stigli u ostatak sveta. Tokom 1962. godine, japanska farmaceutska kompanija Taisho je kreirala napitak Lipovitan D. Napravljen je kako bi pomogao zaposlenima da naporno rade do duboko u noć.

Popularna među svim strosnim grupama

Danas je tržište preplavljeno raznim energetskim pićima, veoma su popularna među svim starosnim grupama i koriste ih svi. Nedostatak energije ili makar dodatnog stimulansa je svakome ponekad potrebno. Bilo da ste student, zaposlen, star, mlad ili u srednjm godinama.

Životni tempo se veoma ubrzao i traži od nas dodatno angažovanje na svim poljima. Ovde se otvara prostor za energetske napitke, kao soldno rešenje kad jednostavno „nismo u formi”.

Energetska pića su uglavnom bezbedna, ali kao i sa većinom stvari, treba biti umeren. Iako energetska kofeinska pića obezbeđuju kalorije (pre svega iz šećera) i vitamine, ona ne mogu da budu tretirana kao redovan obrok. Energetska pića ne sadrže dovoljnu količinu proteina, minerala, biljnih vlakana i drugih sastojaka neophodnih za normalno funkcionisanje čovekovog tela.