B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kako nastaju gazirana pića?

autor: Gomex | 09.05.2019
Kako nastaju gazirana pića?

Ako se sa setom sećate da ste kao deca kući pravili gazirane napitke uz pomoć sifona i specijanog punjenja za njih, verovatno ste i vi jedan od onih koji će pitati kako se gaziraju pića...

Mehurići sa ukusom...

Iz škole znamo da se pića gaziraju uz pomoć gasa ili tačnije uz pomoć ugljen dioksida. Upravo je ugljen dioksid, rastvoren u vodi, zaslužan za pojavu malih mehurića, koji golicaju grlo. Ali, šta se tačno dešava? Ako na ovo gledamo kao hemičari, ugljen dioksid ulazi u reakciju sa vodom i stvara izuzetno slab rastvor ugljene kiseline. Tačno kod ovog procesa stvaraju se mehurići kod gaziranih pića i kod šampanjca, ali i u peni piva.

Pre 20 i više godina kod nas su bili popularni sifoni za gaziranje vode, kod kojih su se koristili gotovi patroni za ugljen dioksidom. Kasnije se sve to preselilo iz garaža i radionica, gde je svako za malo para mogao da gazira svoje omiljeno piće. Postepeno su se na našim stolovima trajno smestili gazirani sokovi u jednokratnoj plastičnoj ambalaži. Kod ovih pića, proces gaziranja protiče na sličan način, ali u industrijskim uslovima i u specijalnim ojačanim posudama. Kola je verovatno najpoznatije gazirano piće na svetu.

Istorija Coca Cole

Prvi napitak nastao je krajem 19. veka u Sjedinjenim Američkim Državama, a danas je jedan od najprepoznatljivijih proizvoda. Od tada pa do danas, planeta je dobila veliki broj proizvođača ovog pića i svaki od tih proizvođača ga pravi na svoj način, po svojoj recepturi. Kada je reč o izumitelju ovog pića, svi izvori ukazuju na to da je u pitanju bio izvesni Džon Pemberton. On je bio apotekar, čovek sklon eksperimentisanju i upravo je na taj način i došao do prvog recepta za danas poznato gazirano piće. Priče već nisu jedinstvene kada govore o tome kako je došao do prve verzije pića i kako je od toga nastalo ono što danas poznajemo kao kolu. Međutim, poznate su sledeće činjenice: da je Pemberton kolu prodavao kao lek za glavobolju, ali i još dosta drugih tegoba, da prva verzija napitka nije bila gazirana, da je u proizvodnji koristio različite biljke, te da mu posao nije cvetao. Iako je u svojoj apoteci uspevao da proda po koju čašu novoizmišljenog lekovitog napitka, prodaja nije išla onako kako se očekivalo. Vremenom u priču ulaze brojni saradnici, partneri, sponzori i kola osvaja čitav svet.

Naziv ovog popularnog napitka nimalo nije iznenađujući, ako se uzme u obzir da su jedan od osnovnih sastojaka plodovi kola drveta. U pitanju je zimzeleno drvo, koje dostiže visinu do 18 m, a plodovi su mu crveno-braon boje i oblikom podsećaju na petokraku zvezdu. Plodovi oraha se razdvajaju na 3-8 semenki. Semenke imaju ovalni oblik, prekrivene su tankom kožicom, bogate su kofeinom, skrobom i proteinima. Nazivaju se kola orasi. Imaju belu i crvenu boju. Listovi drveta su ovalni i mogu dostići dužinu do 8 cm. Na jednom te istom drvetu mogu rasti kako crvene, tako i bele semenke. Druga vrsta se smatra dragocenijom. Veoma retko se dešava da drvo rodi samo crvene ili samo bele. Količina crvenih semenki raste kako drvo postaje starije.