B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Ledeni čaj-osveži se

autor: Gomex | 04.07.2019
Ledeni čaj-osveži se

Veruje se da je recept za ledeni čaj kakav danas poznajemo, napravljen od listića zelenog čaja, prvi put štampan 1879. godine u jednoj američkoj publikaciji, a recept je pripadao gospođi Marion Kejleb Tajri. U receptu je pisalo da zeleni čaj treba da provri u vodi, odstoji tokom dana, a zatim treba napuniti šolje ledom, dodati dve kašike šećera u svaku šolju i preliti zelenim čajem.

Ledeni čaj-savršen letnji napitak

Ledeni čaj se dosta pije u Austriji, u Belgiji se piju i gazirane i negazirane varijante, a u Italiji se najčešće konzumiraju ledeni čajevi sa ukusom limuna, breskve i jabuke. Ledeni čaj postaje sve popularniji i u Velikoj Britaniji, sa mlekom i ponekad šećerom, a razne varijante ovog napitka omiljene su i u azijskim zemljama. U Vijetnamu, ledeni čaj se često služi besplatno u coffee šopovima i nekim restoranima, obično dok mušterija razmišlja o tome šta će naručiti.

Ledeni čaj se i kod nas sve više konzumira i sve više se obogaćuje novim aromama. U današnje vreme, ledeni čaj u Americi je pravi hit. Na jugu ove zemlje, on se pije vrlo sladak. Smatra se tradicionalnim južnjačkim napitkom i poslužuje se tokom cele godine, uz većinu obroka. Masovno proizvedeni čajevi su popularna osveženja u Švajcarskoj, dok se sveže pripremljeni čajevi retko mogu naći u prodaji.

Istorija ledenog čaja

Švajcarska se smatra i domovinom flaširanog ledenog čaja. Maks Šprengler, švajcarski biznismen, probao je čuveni američki ledeni čaj i prvi predložio proizvodnju ledenog čaja u flašama.

U Brazilu, a posebno u Rio de Žaneiru, jedan od najpopularnijih napitaka je mate. Za razliku od argentinskog ili gaučo matea, Brazilci ga piju hladnog i zaslađenog. Omiljeni ukus im je sok od limete (a ne limuna) i u Riju ga zovu „mate kom limao“ i  na plaži ga ulični prodavci prodaju u termičkoj ambalaži.

Ledeni čaj može biti zaslađen i nezaslađen, pri čemu je nezaslađen daleko ređi. I jedna i druga varijanta ledenog čaja najčešće sadrže ekstrakt čaja, limunsku kiselinu i određenu aromu. Pasterizacija pića se vrši na uređaju za brzu pasterizaciju i hlađenje, a punjenje na mašini za automatsko punjenje pod izobaričnim uslovima, čime je obezbeđena mikrobiološka ispravnost proizvoda a u najvećoj meri su sačuvane biološke i organoleptičke osobine proizvoda.