B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Napravi svoju vinsku kartu!

autor: Gomex | 24.10.2019
Napravi svoju vinsku kartu!

Sva vina mogu se kategorizovati u 5 osnovnih grupa. Svaka od ovih grupa u sebi sadrži stotine različitih sorti grožđa, pa tako i samih vrsta vina. Pet osnovnih vrsta vina su: crno vino (crveno vino), belo vino, roze vino, penušavo vino i desertno vino.

Crno vino (crveno vino)

Nismo sigurni da li da vino tamno crvene boje oslovljavamo sa “crno” ili sa “crveno”. Zanimljivo, ali na većem delu planete ono se zove crvenim, ali u srpskom jeziku odomaćio se izraz crno vino. Dakle, kada čujete izraze crveno i crno vino, znajte da se misli na jednu istu vrstu, a to kako ćete ga vi zvati - zavisi isključivo od vas. Crno vino je nepenušavo vino, za čiju proizvodnju se koristi crno grožđe. Crno vino može biti svetlo crvene boje, ali i u nijansama koje idu do skoro potpuno crne boje. Takođe, zavisno od njegove podvrste, ono može varirati od suvog, pa sve do slatkog.  

Belo vino

Belo vino je nepenušavo vino za čiju se proizvodnju koristilo belo grožđe (ako ćemo preciznije-zeleno), ali u retkim slučajevima i crno grožđe. Ukus belog vina i ostale njegove karakteristike, zavise od podvrste vina, pa se kreće u rasponu od bogatog i kremastog, do blagog i pikantnog. 

Roze vino (rosé)

Još jedno nepenušavo vino, dobijeno od sorti grožđa crne boje, sa kojih se skidala ljuska (ona crnom vinu daje jaku, tamnu boju), jeste roze vino (rosé). Roze vino može predstavljati i mešavinu belog i crnog vina, a zavisno od podvrste roze vina, ono može biti suvih pa sve do slatkih aroma. 

Penušavo vino

Penušava vina, među kojima su bela najpopularnija, dobijaju se pomoću sekundarne fermentacije koja je zadužena za stvaranje mehurića u vinu. Penušavo vino može biti belo, crno, roze i zavisno od podvrste, može ga odlikovati blag, ali i bogat, sladak ukus. Mnogi penušavo vino poistovećuju sa šampanjcem i u tome greše. Šampanjac jeste penušavo vino, ali nije svako penušavo vino šampanjac.

Aromatizovano vino

Aromatizovano vino je tip vina koje se dobija pomoću ojačavanja vina špiritusom. Tipično, ovo vino je dezertno, ali postoje i mnoge vrste vina koja su aromatizovana, ali suva.

U ovih pet osnovnih vrsta vina, spadaju najrazličitiji tipovi, odnosno podvrste vina koji mogu imati drugačiji nivo slatkoće, pa tako postoji podela i na vrste vina na osnovu ovog kriterijuma. Imamo: suva, polu-slatka i slatka vina. 

Suva vina su najmanje slatka vina, a dobijaju se fermentacijom slatkoće iz grožđa u alkohol. Polu-suva vina zadržavaju srednji nivo slatkoće, a slatka vina dobijaju se ostavljanjem slatke arome nefermentisanom tokom proizvodnje vina. Ova vina imaju manji procenat alkohola, dok su suva vina najčešće jača.