B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Obogati ukus hrane gorčinom pivskog nektara!

autor: Gomex | 10.10.2019
Obogati ukus hrane gorčinom pivskog nektara!

Kuvanje sa vinom je mnogima već koliko-toliko poznato, ali kada vam kažu da kuvate sa pivom, to je već malo klimaviji teren. Malo piva može da učini hranu čudesno ukusnom. Sve zavisi u kojoj količini ga koristite, koje začine dodajete.

Pivo i hrana

Ne zamišljajte ga samo uz roštilj, pivo obično ima manje alkohola od vina i lakši ukus, koji može odlično da se uklopi u neka jela. Treba samo znati koja. Kao i sa vinima, nije svejedno da li u pripremi jela koristite tamno ili svetlo pivo, jer imaju različit ukus i aromu. Neko opšte pravilo je da pšenična svetlija piva idu dobro uz jela od piletine i morsku hranu, a tamnija, posebno crna, uz svinjetinu, govedinu ili jagnjetinu.

Pivo je odlično i za deserte. Koristite voćna piva uz poslastice ili slasne kuglice, a neko tamno pivo, koje malo vuče na kafu ili čokoladu uz sladoled od čokolade.

Pohovanje

Ako pohujete, recimo škampe ili prstenove od luka, zamenite vodu u smesi svetlim pivom. Pohovana hrana će potamneti lepše i brže, a biće i izdašnija.

Gulaši

Pivo je odlična zamena za bujon i vino u gulašima, sosovima i sličnim jelima. Dodajte ga goveđem gulašu i nećete se pokajati – koristite tamno pivo. Ako dinstate sos ili gulaš sa ribom ili piletinom, dospite svetlije, pšenično pivo. 

Marinade

Jagnjetinu možete marinirati u smesi tamnog piva, luka i mnogo bibera. Marinadu posle odbacite i meso pripremite kao i obično. Za razliku od vina, sa pivom ne morate misliti na vreme mariniranja, meso može da stoji u marinadi mnogo duže. Kruži priča da neki majstori kuvanja goveđe meso pre pripreme drže u pivu par dana.

Hleb

Pivski hleb je, tvrde mnogi koji su ga probali, izvrsnog ukusa. Pivo se koristi umesto kvasca, a najbolje je da se bazirate na svetlije vrste.

Greške

Ne mislite da su sva piva ista. Ona sadrže gorčinu i hmelj. Ako imate pivo gorkog ukusa i dodajete ga, recimo gulašu, morate ga dinstati, kuvati duže da bi se ta gorčina “razbila”. U krajnjem slučaju, možete dodati jelu malo smeđeg šećera ili meda da izbalansirate ukuse. Kvalitetno pivo često nije najbolji izbor za kuvanje. U većini slučajeva ona jeftinija su se pokazala boljima. Pazite samo kada pivo dodajete u peciva - moglo bi da naraste mnogo više nego što ste očekivali, sa gulašima i čorbama mnogo je lakše.