B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Osveženje i energija iz voća!

autor: Gomex | 20.06.2019
Osveženje i energija iz voća!

Čak 70% naše planete čini voda. Naše telo je 80% sačinjeno od vode. I šta mislite, kakvu hranu treba da jedemo? Upravo hranu koja je po sastavu najpribližnija sastavu našeg organizma. Voće sadrži 80% vode. Pored vode, voće sadrži i mnogo vitamina, minerala, ugljenih hidrata, vlakana. Dakle elemenata koji su nam neophodni za normalno funkcionisanje organizma.

Energija dolazi iz voća!

Da bi organizam iskoristio unetu hranu, neophodno je da je svari. Za varenje se troši energija. Za jedan biftek organizmu je potrebno 8-10 sati rada i mnogo, mnogo energije. Za voće svega 30 minuta. Za voćni sok – neverovatnih 15 minuta. Voće nam i daje i čuva energiju. Istina je jednostavna – voće i voćni sokovi su idealna hrana!

Upravo zbog velikog sadržaja vode u voću, oduvek se nametala pomisao da ga konzumiramo – iz čaše. Sve je započelo direktnim ceđenjem voća i spravljanjem svežih sokova. Sveže ceđeno voće je sigurno najukusnije, ali se mora konzumirati odmah nakon ceđenja.

Savremeni tempo života, s druge strane diktira „oprezniji” odnos prema vremenu, a sa njim i naše navike u ishrani. Osim toga, tehnologija industrijske proizvodnje voćnih sokova toliko je usavršena da omogućava nekim proizvođačima da naprave 100% prirodne sokove, ukusa i nutritivne vrednosti autentičnih za sveže voće, mikrobiološki apsolutno bezbedne za potrošača. Zato su voćni sokovi iz industrijske proizvodnje danas najviše u upotrebi.

Industrijske proizvodnje voćnih sokova

Početak industrijske proizvodnje voćnih sokova vezuje se za 19. vek, dve zemlje i dve vrste voća. U Švajcarskoj je proizveden prvi industrijski sok od jabuke, a u SAD sok od grožđa. Tek nakon 1925. godine počinje ozbiljnija industrijska proizvodnja voćnih sokova. U fokusu se, pored jabuke i grožđa, našlo i citrusno voće, zbog velike količine vitamina C koju ono sadrži.

Iako danas ljudi imaju svest o tome šta je to sok od narandže i koliko je zdrav, nekada nije bilo tako. Naime, dvadesetih godina prošlog veka ovaj napitak se reklamirao kao pravi eliksir. Lek za sve - od skrobuta, preko tromosti, pa čak i za redak poremećaj krvi nazvan acidozom. Ali, sok od narandže nije uvek bio na stolovima za doručak. Ranije je bio ili previše skup, ili jako bezukusan. Pravi procvat je ovaj napitak doživeo sa početkom Drugog svetskog rata. Vojnici su odbijali da uzimaju vitamin C koji im je davan, jer je bio lošeg ukusa. Zato su američki naučnici mukotrpno radili ne bi li osmislili - konzervirani sok od pomorandže.