B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Osveži se ukusom ledenog čaja!

autor: Gomex | 23.05.2019
Osveži se ukusom ledenog čaja!

Veliku popularnost ledenog čaja u SAD i Evropi, a maloj u Velikoj Britaniji, lepo je objasnip engleski književnik Tom Holt: “Ledeni čaj u američkom stilu je savršeno piće za vreli letnji dan. U Engleskoj taj običaj nije zaživeo iz prostog razloga što smo poslednji vreli letnji dan imali 1957. godine...”

Prvi put naziv ledeni čaj pojavio se u novinama u državi Nevada 1890. godine, kada je objavljen izveštaj sa godišnjeg skupa veterana u kome se, pored pominjanja ogromnih količina utrošene hrane i pića, navodi i da je na ovoj svečanosti popijeno 880 galona ledenog čaja.

Kako je nastao ledeni čaj

Četrnaest godina posle objavljivanja ovog izveštaja, 1904. godine,  indijski trgovac čajem pokušao je na Svetskom sajmu u Sent Luisu da proda svoj vrući napitak posetiocima. Ali, pošto je bio izrazito vruć dan, njegovu tezgu sa koje se širila jara od vrućeg čaja, svi posetioci su obilazili i tražili nešto hladnije za piće. Indus je bio veoma razočaran činjenicom da niko ne želi njegov čaj i prosuo ga je po ledenim kockama smeštenim u velikoj posudi. Tako je dobio prilično ukusno, a hladno piće, koje su gosti sajma praktično razgrabili.

Godine 1917. na tržište dolaze posebne visoke kristalne čaše za ledeni čaj s dugačkim, posebno dizajniranim kašikicama. Ledeni čaj je danas veoma popularan napitak širom sveta, koji se prodaje sa različitim ukusima i u pakovanjima poput PET ambalaže, tetrapaka i limenke. Iako čaj ljudi piju vekovima unazad, ledena varijanta postala je popularna krajem pretprošlog, odnosno početkom prošlog stoleća.

Veruje se da je recept za ledeni čaj kakav danas poznajemo, napravljen od listića zelenog čaja, prvi put štampan 1879. godine u jednoj američkoj publikaciji, a recept je pripadao gospođi Marion Kejleb Tajri. U receptu je pisalo da zeleni čaj treba da provri u vodi, odstoji tokom dana, a zatim treba napuniti šolje ledom, dodati dve kašike šećera u svaku šolju i preliti zelenim čajem.

Ledeni čaj za svakoga

Ledeni čaj se dosta pije u Austriji, u Belgiji se piju i gazirane i negazirane varijante, a u Italiji se najčešće konzumiraju ledeni čajevi sa ukusom limuna, breskve i jabuke. Ledeni čaj postaje sve popularniji i u Velikoj Britaniji, sa mlekom i ponekad šećerom, a razne varijante ovog napitka omiljene su i u azijskim zemljama. U Vijetnamu, ledeni čaj se često služi besplatno u coffee šopovima i nekim restoranima, obično dok mušterija razmišlja o tome šta će naručiti. Ledeni čaj se i kod nas sve više konzumira i sve više se obogaćuje novim aromama.