B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

PET ambalaža osvojila svet!

autor: Gomex | 01.08.2019
PET ambalaža osvojila svet!

PET amabalaža je prvi put dobila na popularnosti kao alternativa staklu i konzervama kod proizvođača gaziranih i negaziranih osvežavajućih napitaka, pa ova industrija predstavlja i njeno najveće tržište. Potražnja za ovom ambalažom je u stalnom porastu.

U Evropi postoji trend da sve više proizvođača voda, sokova, kao i ostalih napitaka napušta upotrebu stakla i puni svoje proizvode u PET flaše. Jedan od razloga je i što ovo ima mnogo prednosti nad ostalim alternativnim amabalažama, kako za proizvođača, tako i za potrošača.

Prednosti PET ambalaže

PET je jedna od stabilnijih vrsta plastike, nepropusna je, ne degradira, što je svakako prednost jer to znači da iz svog sastava ne ispušta elemente koji bi mogli kontaminirati osnovni sadržaj. Plastična ambalaža, pa naravno i PET zbog svojih karakteristika – stabilnost materijala, jednostavno oblikovanje i prilagođavanje upakovanom sadržaju, mali trošak energije za proizvodnju i preradu, mogućnost korišćenja vrlo malo materijala, mala težina, sigurna primena i manipulacija, neotrovnost i ekološka prihvatljivost kao i mogućnost recikliranja danas sve više zamenjuje klasične materijale kao što su staklo, metal, u nekim slučajevima drvo.

Sama proizvodnja ovakve ambalaže je takođe vrlo ekonomična i praktična, a dizajnerski vrlo zahvalna. Najpre se tzv. injekcijskim brizganjem proizvode epruvete od PET-a (u nekoliko veličina) pa se one tako male prevoze do korisnika koji ih onda uz pomoć posebnih mašina – duvalica zagreva i uduvava u željeni kalup i proizvodi plastične boce najrazličitijih oblika (samo je mašta dizajnera ograničenje). Takav sastav je vrlo ekonomičan jer se ove prazne boce ne prevoze od proizvođača do korisnika koji ih puni, već se prevoze znatno manje epruvete koje ne zauzimaju mnogo mesta a same boce proizvode se iz epruveta na mestu punjenja.

Zašto je recikliranje važno?

Proizvođači koji koriste reciklirane materijale ne moraju da troše energiju na proizvodnju novih produkata iz prirodnih resursa. Manja potrošnja energije utiče i na smanjenje cene proizvodnje. Recikliranjem smanjujemo količinu otpada na deponijama i ujedno čuvamo prirodne resurse. Recikliranje je dobro za ekonomiju jer se povećava potražnja za recikliranom robom. Sigurno ste čuli za efekat staklene bašte i svesni ste klimatskih promena koje su nastale kao posledica ovog fenomena. Recikliranje doprinosi smanjenju proizvodnje ugljenika koji je jedan od uzročnika efekta staklene bašte.