B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Ruski kvas ili hleb koji se pije!

autor: Gomex | 23.01.2020
Ruski kvas ili hleb koji se pije!

KVAS, u bukvalnom prevodu sa ruskog, znači kiselkasti napitak. Danas u Rusiji postoji oko 50 vrsta kvasa. Neki od njih su: antonovka, kiselkasta čorba, beli kašasti kvas, limuno-medeni kvas, kvas baštenske jagode, malinin kvas, cveklin kvas, kvas od hleba. Postoji i kvas Sankt Peterburga, poznat po tome što je uvek bio na stolu ruskog cara Nikolaja Pavloviča.

Kvas-čarobni ruski napitak

U srećnijim vremenima, kvas se mogao popiti u gotovo svakoj kafani i kupiti u svakoj prodavnici u Srbiji. U to vreme, sa etikete duguljaste boce od 0,25l, smešio se snažni medved zvani Miška. Piće kiselkastog ukusa serviralo se u „oznojanoj“ flašici, a naručivali su ga krajem sedamdesetih godina samo oni naklonjeni „braći Rusima“, dok su drugi, proamerički nastrojeni, radije pili „koka-kolu“. Tada je bitku na tržištu dobijalo sve što stiže sa „zabranjenog“ zapada, ali u poslednje vreme smo svedoci da prirodni ruski napitak ponovo osvaja Evropu.

U pitanju je bezalkoholno piće nastalo pre oko hiljadu godina, na prostoru današnje Rusije, gde se i dalje proizvodi. Slovenski narodi su pravili kvas, jer je to zapravo bio jedan od načina da sačuvaju žitarice i konzerviraju ih, a u doba Petra Velikog, kvas je bio na vrhuncu popularnosti i pripremao se po raznim receptima. Kvas se dobija iz ječma, heljde, raži, jezgrastog voća i meda, uz pomoć vrenja pivskim kvascem. Pošto je vrenje kvasca ključni proces u proizvodnji ovog pića, logično je što se proizvod naziva “kvas”. Drugačije rečeno, to je hleb koji se pije. 

Kvas jača organizam

Kvas se može koristiti i tokom dijeta, u slučaju da osoba treba da poveća unos vitamina B kompleksa. To se pre svega odnosi na pacijente koji se oporavljaju od neke bolesti ili operacije, kod pada imuniteta, kod trudnoće, nutritivne anemije, poremećaja u radu organa za varenje, kod loše koncentracije i podizanja opšteg tonusa organizma. Naravno, mogu ga piti i potpuno zdrave osobe. Ako vaše dete voli gazirana pića, ponudite mu kvas umesto “kole” ili nekog drugog gaziranog sokića.

Kvas je biološki vredno piće, posebno u pogledu mineralnih materija. U njemu možete naći dosta gvožđa, kalcijuma i fosfora, ali i vitamina B kompleksa. U odnosu na voćne sokove i druga bezalkoholna pića, kvas ima znatno manje kalijuma i nešto više natrijuma. Kvas važi za najzdravije piće, jer je bogat vitaminima B1, B2, B6, E, a sadrži i PP faktor, koji neguje kožu.