B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Svi vitamini na jednom mestu!

autor: Gomex | 15.08.2019
Svi vitamini na jednom mestu!

Većina nas uživa u toplim letnjim danima i svim čarima koje oni nose: sunčanje, kupanje, sportske aktivnosti na otvorenom, ali se retko kada zapitamo da li toplota negativno utiče na određeni nivo vitamina i minerala u našem telu? Vitamini su nam potrebni tokom cele godine, ali postoje dodatni razlozi zbog kojih su naročito neophodni u toplim letnjim mesecima.

Vitamin C

Prema mnogim istraživanjima, vitamin C pomaže vašem telu da se bolje izbori sa visokim temperaturama i sprečava ozbiljne probleme prouzrokovane prekomernom toplotom, kao što je toplotni udar i osip na koži. Askorbinska kiselina pomaže u održavanju rada znojnih žlezda i sprečava prekomerno zagrevanje tela na većim temperaturama. Različite studije su pokazale da ljudi koji su imali toplotni udar ili ozbiljnu dehirataciju izazavanu vrućinama u skoro svim slučajevima su imali nedostatak vitamina C.

Tokom letnjih vrućina se više znojimo i to utiče na nivoe vitamina rastvorljivih u vodi. Vitamini rastvorljivi u vodi su upravo vitamini B kompleksa i vitamin C. Vitamini rastvorljivi u vodi čuvaju se u relativno malim količinama u našem telu i ne mogu se dugo zadržavati i skladištiti. Gube se kroz znojenje i izlučivanje i potrebno ih je redovno dopunjavati.

Vitamini B kompleksa

B vitamin je potreban organizmu tokom cele godine, ali postoje dodatni razlozi zbog kojih je neophodan u letnjim mesecima. Vitamini B kompleksa nam više trebaju tokom leta jer se energija potrebna za aktivnost lako gubi kroz znoj. Tiamin (B1) pomaže u varenju i proizvodnji energije i takođe nam je potreban više kada konzumiramo alkohol. Riboflavin (B2) je odgovoran za očuvanje očiju, kože i noktiju kada provodimo više vremena na suncu.

Pantotenska kiselina (B5) je korisna tokom stresa i u proizvodnji energije. Vitamini B kompleksa su neophodni za normalno funkcionisanje nervnog sistema i najvažniji su faktor u održavanju nervnog sistema. Visoki gubici B vitamina zbog prevelikog znojenja ili izlaganja toploti mogu dovesti do fizičkih i neuroloških problema.

Ubrzani tempo života i promena navika odgovorni su za nedovoljan unos vitamina. Glavni izvor vitamina i minerala je hrana. Međutim, brojne naučne studije upozoravaju da svakodnevnom prehranom ne unosimo u organizam dovoljne količine vitamina i minerala. Razlozi su brojni: nedostatak vremena, volje, nedostupne cene… Da bi se izbegle neželjene posledice nepravilne ishrane i nedostatka vitamina u organizmu, danas se često uzimaju raznovrsni multivitamnski sokovi čija je ponuda izuzetno bogata.