B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Zakon pijenja kao zakon ljubavi!

autor: Gomex | 07.11.2019
Zakon pijenja kao zakon ljubavi!

Postoje mnoge legende o vinu, a jedna od njih dolazi iz Persije i prenosi nam priču o kralju Đemu i semenu vinove loze...

Legenda o vinu

Legenda kaže da je persijski kralj Đem posmatrao vežbu svojih najboljih strelaca kada je ugledao veliku pticu, koja se borila za život, jer joj je zmija stezala vrat. Kralj je naredio svojim strelcima da ubiju zmiju, tako da pticu ne povrede, što oni i učiniše. Zahvalna krilata lepotica doletela je do kralja i iz kljuna pred njega spustila nekoliko zrna semena, koja je on odmah spustio u plodnu persijsku zemlju.

Iz semena je izrasla biljka, koja je posle nekog vremena počela da rađa slatko zrnevlje i kralj je uživao jedući ga. Kako se loza razvijala, pomenuti vladar počeo je višak da odlaže u drvenu burad. Međutim, kako je posle nekog vremena nastupilo grožđano vrenje, a kralju se taj prvobitni opori ukus nije dopao, on naredi da se na burad napiše „otrov“.

Jednog dana, najlepša devojka iz njegovog harema teško se razbole od tuge što je kralj potpuno zanemaruje i odluči da popije „otrov“ iz bureta i prekrati svoju bol. Umesto da umre, ona je ozdravila, dodatno se prolepšala i kralj Đem tek tada shvati kakvo mu je seme dala zahvalna ptica, te ga nazva „Darou-e Shah“, što bi se u slobodnom prevodu moglo nazvati kraljevskim lekom. 

Kažu da vino opušta i podstiče iskrenost, jer se ljudi uz njega oslobađaju maski i predstava o sebi samima, i uz ovu božansku kapljicu postaju ono što u stvari jesu, pa otuda latinska izreka „in vino veritas“ - u vinu je istina.

Pored navedenih kvaliteta, vino je bilo inspiracija za stvaralaštvo mnogim umetnicima, naročito pesnicima i kompozitorima, a postalo je i sastavni deo verskih obreda i običaja.

Bilo kada, bilo gde, bilo kako

Mađarski filozof, Bela Hamvaš, rekao je da je „zakon pijenja kao zakon ljubavi: bilo kada, bilo gde, bilo kako. Ali kao u ljubavi, i u piću su važne sve okolnosti. Po prirodi vina, treba odabrati godišnje doba i deo dana. Postoji vino za lenčarenje, zavodljivo vino, pripovedajuće vino, tragično vino. Najveća bezosećajnost je, naprimer, na veselom porodičnom ručku piti dramatično vino. Isto takva neukusnost je na službenom venčanju piti razuzdano vino. Kad si sam i nalaziš se napolju, uvek potraži pravu perspektivu. Vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.“