Sombor je jedan od najposećenijih gradova u Vojvodini. Krasi ga bogata kulturna baština, raskošna istorija u kojoj su mnogi umetnici i pisci stvarali svoja najistaknutija dela. Nadaleko je poznat po svom zelenilu, tačnije po bođošima koji su doneseni iz doline Misisipija još 1903. godine.
Svaka poseta Somboru je nezaboravna. Uvek poželite da se vratite i osetite njegovu gospodsku dušu, da se prošetate njegovim hladovitim ulicama koje krasi bogata arhitektura, da doživite avanturu u prirodi, uživate u tradiciji i gastronomiji… Preporučujemo da posetu započnete obilaskom slike „Bitka kod Sente“ (najveće ulje na platnu u našoj zemlji), zatim da posetite Galeriju „Milan Konjović“ sa bogatom zbirkom slika, Narodno pozorište Sombor kao jedno od najstarijih u Srbiji, Gradski muzej Sombor sa impresivnom zbirkom i Srpsku čitanonicu sa dugom tradicijom.
Prošetajte se starim gradskim jezgrom i videćete neverovatnu raskoš arhitektonskih stilova, predivne trgove, Sunčani sat, Gradsku kuću kao centralni arhitektonski simbol, zdanje Preparadnije, kao i brojne sakralne objekte i građevine čija lepota će vas ostaviti bez daha. Kada se umorite od šetnje, upotpunite doživljaj Sombora vozeći se fijakerom. Za ljude željne avanture, na raspolaganju su kanali, te možete iznajmiti čamce ili kanue.
Osnovu razvoja ribolovnog, lovnog i izletničkog turizma u okruženju Sombora čini Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“ - deo UNESKO rezervata biosfere, sa mnoštvom kanala, rukavaca, livada i ritskih šuma, a u selu Čonoplja smešteno je Čonopljansko jezero, uređeno kao pravi ribolovački raj. Ekološka učionica „Baračka“ privlači posetioce koji neguju posebna interesovanja: foto-safari, vožnje čamcem i posmatranje ptica. Čuvari stare tradicije i ruralnog turizma mogu se pronaći i u okolini - Bezdanu, Bačkom Monoštoru, Bačkom Bregu, Čonoplji, Riđici, Kolutu… Najmlađima će sigurno biti zanimljiv Zoo vrt “Miki” sa preko 100 životinjskih vrsta, koji se nalazi u Kolutu.
Što se gastronomije tiče, somborski sir u kačici proizvodi se u Staparu od mešavine ovčijeg i kravljeg mleka, a bio je poznat još u doba Austro-Ugarske monarhije. Lemeški kulen, spravljan po tradicionalnoj recepturi je suhomesnati delikates koji se proizvodi u selu Svetozar Miletić. Nadaleko je poznat i čuveni “Fiš-paprikaš” koji se priprema od bar dve vrste ribe i služi se uz domaće, široke rezance. Zato... Do Sombora se jednostavno mora!
Informacije o smeštajnim i ugostiteljskim kapacitetima, vodičkoj službi, servisnim uslugama i sl. potražite na sajtu www.visitsombor.org
Udruženje starih zanata i domaće radinosti nalazi se u Somboru i broji 100 članova iz cele Srbije, koji su dobili sertifikate za svoj rad. Veštim rukama, u Somboru, svoja dela stvaraju vitražisti, licideri, sarači, kovači, tkači, voskari, zlatari, restauratori, kao i mnoge druge zanatlije, negujući na taj način duh starih vremena.