B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Dobrodošli u centar Banata

autor: Gomex | 15.04.2021
Dobrodošli u centar Banata

Zrenjanin je najveći grad srpskog dela Banata. Po površini teritorije koja mu administrativno pripada najveći je grad u Autonomnoj pokrajini Vojvodini i drugi u Republici Srbiji. U ovom gradu, zajedno sa okolnim selima, živi oko 130 hiljada stanovnika, pripadnika više od 20 nacija.

Istorija Zrenjanina

Grad se prvi put pominje 1326. godine kao selo Bečkerek podignuto na tri ostrva reke Begej. Mesto je potom bilo u posedu mađarske vlastelinske porodice, a početkom 15. veka, ugarski kralj Žigmund Luksemburški darovao je Bečkerek srpskom despotu Stefanu Lazareviću. Mehmed – paša Sokolović je 1551. godine osvojio bečkerečku tvrđavu, koja je sagrađena četvrt veka ranije, a koja je bila pod vlašću Turaka sve do njenog rušenja 1701. Austrijska vojska je 15 godina kasnije proterala Turke i započela kolonizaciju ovih krajeva. Naseljavala je Srbe iz Potisja, Mađare i Nemce, a zatim i Francuze, Italijane i Špance (Katalonce), zbog čijeg dolaska je tadašnji Veliki Bečkerek umalo poneo naziv „Nova Barselona“. 

Kroz Zrenjanin protiče Begej u dužini od 13 kilometara i ovaj grad je poznat kao „grad mostova“ kojih ima ukupno deset. Na Begeju su postojala dva mosta još sredinom XV veka. Na planovima varoši iz 1760. i 1793. godine, ucrtan je Veliki drveni most. Umesto njega je sagrađen gvozdeni most 1904. godine, projektovan u ateljeu poznatog Gistava Ajfela, koji je demontiran i uklonjen 1969. godine zbog regulisanja Begeja, pa ga je zamenio betonski pešački most. Jedna od atrakcija grada je i takozvani “Most na suvom” izgrađen 1962. godine. Pregrađivanjem rečnog toka (1985), most se našao na zatrpanom delu rečnog meandra, između dva jezera, te je tako zauvek ostao na „suvom“.

Zrenjanin je grad multikulturalnosti i multikonfesionalnosti

Dolazeći u Zrenjanin, danas dolazite u grad multikulturalnosti i multikonfesionalnosti. Zrenjanin se može prepoznati po Gradskoj kući, Narodnom muzeju, Istorijskom arhivu, pozorištu “Toša Jovanović”, horovima svetskog renomea, ali i sportskim imenima kao što su Dejan Bodiroga, braća Grbić, Ivana Španović, Jovana Brakočević, Maja Ognjenović… Među manifestacijama su najpoznatiji Dani Piva, koji se u kontinuitetu održavaju od 1986. godine. Proizvodnja piva započela je na ovim prostorima davne 1745.godine. Pivo je poteklo u Velikom Bečkereku, proteklo kroz Petrovgrad i ulilo se u Zrenjanin. Vrhunac kvaliteta zrenjaninsko pivo dostiže sedamdesetih godina XX veka, da bi osamdesetih godina fabrika dostigla svoj tehnički maksimum proizvevši 406.000hl piva i tut-guta.

Jedna od najstarijih u celini sačuvanih građevina u Zrenjaninu je Hram Uspenja presvete Bogorodice, koji je podignut 1746. godine. 

Bogat izletnički turizam

Osnov izletničkog turizma u okruženju Zrenjanina čini lokalitet Lukino Selo – Ečka. Specijalni rezervat prirode ‘’Stari Begej – Carska bara’’ pruža mogućnost za one čija su interesovanja vezana za foto safari i posmatranje ptica. Banja Rusanda takođe, osim zdravstvenog, nudi mogućnost i izletničkog turizma u prijatnom ambijentu borove i lipove šume. Izletišta na Tisi nude mogućnost za kupanje i rekreaciju, kao i uređeno kupalište „Peskara“.

1934. godine javila se inicijativa da grad promeni ime u Petrovgrad (po Kralju Petru I). To ime je bilo kratkog veka. Trenutni naziv grad nosi od 1946. godine, po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.

Jedna od najstarijih, a u celini sačuvanih građevina u Zrenjaninu je Hram Uspenja presvete Bogorodice, koji je podignut davne 1746. godine. U naselju Ečka, u blizini Zrenjanina, nalazi se najstarija pravoslavna crkva u Banatu i Vojvodini - crkva Sveti Nikola, podignuta još 1711. godine.