B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kapija Istoka na jugu Srbije

autor: Gomex | 20.05.2021
Kapija Istoka na jugu Srbije

Pirot je grad meraka i tradicije, kulture, običaja i gostoprimstva… Okružen je najlepšim prirodnim predelima Stare planine, a karakterišu ga bogato kulturno-istorijsko nasleđe, prirodno nasleđe i prebogata gastronomija.

Pirot - grad koji spaja tradicionalno i moderno

Pirot predstavlja kapiju istoka i zapada i izdvaja se kao grad koji spaja tradicionalno i moderno, gde je priroda netaknuta, a ljudi pre svega gostoljubivi. Zajedno sa selima, ovaj grad ima oko 58.000 stanovnika, dok ih u samom gradu ima 38.000. Ako dolazite u posetu, obavezno izdvojite malo vremena da obiđete Muzej Ponišavlja, sa stalnim i promenljivim postavkama koje prikazuju način života, kao i kulturu i običaje ovog kraja. Još jedno mesto koje morate obići jeste srpska srednjevekovna tvrđava Momčilov grad, Kale, iz 14. veka, a tu je i prelepo kameno selo Gostuša na Staroj planini... 

Najveće zaštićeno prirodno dobro u Srbiji je Park prirode Stara planina, koji raspolaže sa preko 300km markiranih i obeleženih staza za planinarenje, pešačenje, planinsko trčanje, planinski biciklizam i druge sadržaje. Ova planina i njen najviši vrh Midžor (2169m) privlače mnogobrojne planinare u gotovo svim sezonama, a Zavojsko jezero u srcu Stare planine je odličnog kvaliteta planinske vode, bogato je ribom i idealno je mesto za izlete. Osim Stare planine, na teritoriji Pirota nalazi se i Specijalni Rezervat prirode Jerma. U gradu i okolini, veoma je razvijen lovni, kao i ribolovni turizam. 

Vodopadi na Staroj planini

Ukoliko niste znali, trećina svih vodopada u Srbiji nalazi se na Staroj planini. Program obilaska staroplaninskih vodopada spada u red najinteresantnijih aktivnosti na ovoj destinaciji. Jedan od najdostupnijih i najuslikanijih vodopada je vodopad Tupavica u blizini sela Dojkinci, a tu su i predivni vodopadi - Pilj (64m), Čungulj (42m), Kurtulski vodopad i vodopad Vurnje, kao i najveći u Srbiji - Koprenski i Kaluđerski vodopad. Ipak, bez planinarskog vodiča za razgledanje su dostupni samo vodopad Tupavica i vodopad Pilj.

Gastronomija Pirota

Najpoznatije manifestacije u Pirotu i okolini su: Sajam pirotske peglane kobasice (januar), Festival sira i kačkavalja (septembar), Darovi netaknute prirode u Dojkincima (septembar), Jagnjijada (jun), Outdoor fest Jerma (avgust), Festival staroplaninskih jela Temska (jul), Međunarodni folklorni festival (avgust), Avantura Highlander Stara planina (jun)...

Na teritoriji Pirota nalazi se veliki broj verskih objekata koji datiraju iz XIV, XV, XVIII i XIX veka - Manastir Sv. Đorđe u Temskoj (XIV vek), Manastir Sv. Jovan Bogoslov ili Poganovski manastir (XIV vek), Manastir Presvete Bogorodice ili Sukovski manastir, Pećinska crkva Sv. Petra i Pavla u selu Rsovci na Staroj planini i još mnogo drugih svetinja zbog kojih Pirot nosi naziv „Mali Jerusalim”.

Lokalna gastronomija nudi pirotske brendove poput čuvenog pirotskog kačkavalja, pirotske peglane kobasice, staroplaninske jagnjetine, pirotskog roštilja i staroplaninskog meda i rakije.