B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Putevi vina iz viteških dana...

autor: Gomex | 18.02.2021
Putevi vina iz viteških dana...

Smederevo, mesto u kom se istorija i misterija prepliću u čudesnom spoju, još od antičkog doba ispisuje nove stranice u knjizi vremena, čuvajući od zaborava bitke vođene na njegovim kulama, zanimljive legende, mnoge tuge i radosti…

Grad na Dunavu, gde vinogradi rađaju najukusnije plodove, gde se pravi najkvalitetnije vino i gde raskoš srednjovekovne prestonice i sjaj kneževa i kraljeva stvaraju neprolaznu lepotu, simbol je nekadašnje moći i propasti srpske države koja se uvek iznova obnavljala oko smederevskih zidina.

Ovde, na nekadašnjoj međi Istoka i Zapada, živi grad koji povezuje mitove i istinu u jedno biće. Negde u maglinama, gde se prošli dani pretapaju u sadašnje, a sadašnji trenuci u neizvesne buduće, krije se magija Smedereva, grada koji je uvek otvoren da srdačno u sebe primi sve ljude darujući im neopisive čari.

Tvrđava

Na mestu gde se malena reka Jezava uliva u veliki i moćni Dunav nalazi se i monumentalni grad despota Đurđa Brankovića i despotice Jerine. Tvrđava u Smederevu, poslednja prestonica srpske srednjovekovne države, u vreme svog nastanka bila je svedok burnih istorijskih vremena. Danas je to najveća ravničarska tvrđava u Evropi, lepotica od kamena u čijim se visokim zidinama kriju tajne vekova.

U rekordnom roku, za svega dve godine, od 1428. do 1430. godine, podignut je Mali grad sa 6 kula - tu je bio smešten dvor despota Đurđa, biblioteka, kuhinja, prostorije za stražu i velika sala za prijeme (Magna audencia) koja pleni lepotom svojih bifora i trifora, prozora u romanskom i gotskom stilu, isklesanih u kamenu.

Zahvaljujući Đurđevom bogatstvu i njegovoj veštoj diplomatiji, do 1439. godine izgrađen je i Veliki grad sa 19 moćnih kula, na prostoru od 10,5 hektara, namenjen smeštaju stanovništva. Dok je Mali grad despotu služio kao utvrđeni zamak, u Velikom gradu se nalazila crkva, vojni logori, kuće za stanovanje, zanatske radnje, kao i brodovi izvučeni iz Dunava.

Vila „Zlatni breg“

Prostranstvo plodne dunavske zemlje, vidikovac sa kog pogled seže preko reke sve do Banata, odaje u kojima se nalaze autentični predmeti dinastije Obrenović, kabineti ukrašeni skupocenim persijskim tepisima i kraljevski saloni – sve to čini vilu „Zlatni breg“ atraktivnom turističkom lokacijom na kojoj svaki posetilac postaje svedok srpske istorije, omađijan istinama i tajnama vekova.

Nekadašnja letnja rezidencija srpske vladarske dinastije Obrenović - vila „Zlatni breg“ - nedavno je otvorila vrata za posetioce koji mogu uživati u njenoj raskoši i otkriti bar delić tajni njene viševekovne istorije.