B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Romantična varoš okružena kanalima

autor: Gomex | 01.04.2021
Romantična varoš okružena kanalima

Odžaci su nekadašnja evropska berza kudelje, a danas administrativno, kulturno i političko sedište istoimene opštine. Oko njega je raspoređeno osam naselja: Bogojevo, Srpski Miletić, Bački Gračac, Bački Brestovac, Lalić, Ratkovo, Deronje i Karavukovo. Svako od ovih naselja odlikuje se svojstvenom kulturom, tradicijom i običajima.

Prelepi pejzaži, jezera, Dunav i bogata lovišta 

Dovoljno dobar razlog za posetu Odžacima su prelepi pejzaži, mnogobrojne crkve, Donja Branjevina sa svojim neolitskim lokalitetom, jezera, bare, kanali i Dunav bogat ribom, ali i šume i lovišta. 

Preporučujemo da svoju posetu započnete u Ratkovu obilaskom hrama Sv. Velikomučenika Georgija (posebno se ističe ikonostas sa 40 ikona koga je oslikao čuveni Jakov Orfelin), srpsko-nemačke etno kuće u kojoj se nalazi nekoliko hiljada eksponata koji prikazuju način stanovanja, kulturu i tradiciju srpskog i nemačkog stanovništa. 

Nakon Ratkova, nastavite kroz naselje Odžaci obilaskom najužeg gradskog jezgra koje karakteriše nekoliko vrednih istorijskih zgrada. Ova ambijentalna celina predstavlja deo izvornog varoškog ambijenta, a šetnja kroz nju vraća nas u prohujala vremena. Tu su: zgrada opštine, Trg 22. oktobra, Rimokatolička crkva koja se nalazi pod zaštitom spomenika kulture, Sportski centar „Odžaci“, Tehnička škola, OŠ Miroslav Antić, Muzejska jedinica... 

Za one željne odmora u prirodi, tu je reka Dunav koja se na svom dugom putovanju kroz Evropu, u opštini Odžaci, pretvara u pravu mirnu ravničarsku reku. Od ukupno 2.840 km dunavskog toka, opštini Odžaci pripada samo 10 km ove velelepne reke, ali to je 10 km prirodnih lepota koje karakterišu brojne mrtvaje, ada, bare i  jezera. Bogatstvo ribom uticalo je na to da se na toku Dunava kao i na njegovim kanalima (42km kanalske mreže) i jezerima, formira nekoliko lokacija pogodnih za pecanje. Pecaroši iz odžačke ali i drugih okolnih opština svakodnevno, a naročito tokom vikenda, posećuju obale ove grandiozne reke. Tokom godine, kanali opštine Odžaci zasuti su sportskim ribolovcima. Tu je i „Bager bara“, sa svojim specifičnim ekosistemom veoma bogate flore i faune, poznata prevenstveno po bogatstvu basom.

Štrand-omiljeno kupalište lokalnog stanovništva

Tokom leta preporučujemo da se osvežite na nekom od lokalnih kupališta. Najveće u grupi jezera smeštenih u neposrednoj blizini Bogojeva - „Štrand“ - važi za najomiljenije kupalište lokalnog stanovništva. U neposrednoj blizini jezera nalazi se i Dunav sa svojim vikend naseljem „Dunavska obala“ gde se svake druge godine krajem jula dočekuju učesnici Dunavske veslačke regate. Ako se u tom periodu zadesite u ovom kraju, obavezno siđite do Dunavske obale, steknite nova prijateljstva i uživajte u lepoti i svežini koju pruža ova reka. 

Opština Odžaci odlikuje se prvenstveno svojom šarolikošću - nacionalnom, kulturnom, verskom... Upravo ova šarolikost može se videti na brojnim turističkim manifestacijama koje se tokom godine održavaju u svim naseljima opštine. Svaka od njih je jedinstvena i posebna, a pojedine pretenduju da prerastu u tradicionalne manifestacije koje svojim značajem prevazilaze granice opštine Odžaci. Jedna od njih je manifestacija „Dani Crvenokose boginje“ koja je nakon četrnaestogodišnje pauze ponovo postala centralni događaj u opštini.

Na ovom prostoru ljudi su živeli još od praistorije. Najznačajniji arheološki pronalazak koji govori u prilog tome jeste nadaleko čuvena „Crvenokosa boginja“ čija se starost procenjuje na 7000-8000 godina, a koja je odnedavno izložena u Narodnom muzeju u Beogradu. U prostorijama lokalne muzejske jedinice može se videti njena replika, kao i ostali materijal sa lokaliteta „Donja Branjevina“.