B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Srednjovekovni prestoni grad

autor: Gomex | 04.03.2021
Srednjovekovni prestoni grad

Kruševac je grad koji je, kao svoju prestonicu, podigao knez Lazar 1371. godine. Predanje kaže da je grad dobio ime po kamenu krušcu, oblom rečnom kamenu kojim je Kruševac većim delom i sazidan…

Ovaj kraj zauzima centralni položaj Balkanskog poluostrva. Neposredno okruženje čine planinski masivi Kopaonika, Goča i Željina sa zapada, Velikog i Malog Jastrepca sa juga. Severnim delom dominiraju Gledićke planine i Juhor, istočno i severoistočno nalaze se Mojsinjske planine. Zapadna i Južna Morava sa Rasinom, čine najveće vodene tokove ovog područja… 

Srednjovekovna prestonica

Kruševac je smešten u tercijalnom basenu koji je ostatak zaliva Panonskog mora. Ovaj deo u pojedinim fazama funkcionisao je kao jezero, a u pojedinim kao zaliv. Oticanjem Mora, pre oko 600 hiljada godina, reke su usekle svoje doline. Zahvaljujući raznolikoj geološkoj građi, stvoreni su raznovrsni predeli, od ravničarskih, preko planinskih, do visoko planinskih. 

Srednjovekovna prestonica Kruševac danas je moderan grad bogat šarolikim sadržajima, od istorijskih spomenika koji svedoče o burnoj prošlosti, do duhovnih hramova, opuštajuće Ribarske banje i jastrebačke avanture u netaknutoj prirodi.

Šta obići u Kruševcu

Razgledanje Kruševca valjalo bi početi u centru grada ispred njegovog simbola - Spomenika kosovskim junacima iza kojeg se nižu znamenitosti te epohe. Za formiranje slike o srednjovekovnom Kruševcu, meštani preporučuju Galeriju Milića od Mačve i jedinstven mozaički kompleks u sali Gradske uprave. Laganom šetnjom prolazi se pored tri trga. Mesto na kom se obilazak obično završava je brdo Bagdala (u prevodu: božanstven pogled). 

Na periferiji se nalazi memorijalni kompleks „Slobodište“, gde su okupatori u II svetskom ratu streljali borce. Osim toga, treba videti i selo Bela Voda, vekovnu prestonicu klesarske umetnosti i njene kamene skulpture. U obližnjoj Ribarskoj banji proverite zašto je zovu kraljevska, a na planini Jastrebac kakvu avanturu nudi. Kruševčani se ponose i manastirima Sveti Roman i Pokrov Presvete Bogorodice (okolina Banje), različitim po mnogo čemu, ali podjednako značajnim. U blizini je i manastir Naupara, čuven po rozeti na fasadi, jedinstvenoj po bogatstvu motiva i lepoti izrade.

Grad ćete najbolje osmotriti kroz nezaboravnu vožnju mini autobusima “Kolibri” (na električni pogon), namenjenim baš za turiste.

Posle Kosovskog boja, Kruševac je postao prestonica vazalne Srbije kojom je upravljala Milica, a nakon toga njen i Lazarev sin, despot Stefan, koji kasnije prestonicu seli u Beograd. 

Zašto meštane Kruševca zovu Čarapani?

Ono što mnoge intrigira jeste pitanje zašto meštane Kruševca zovu Čarapani. Prema prvoj teoriji, nadimak potiče iz doba Prvog srpskog ustanka kada su ovdašni ustanici izuli svoje opanke i u čarapama, nečujno, pošli na Turke. Drugo tumačenje je u vezi sa muškim običajem da nose duge vezene čarape.