B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Svi putevi vode u Rumu

autor: Gomex | 18.03.2021
Svi putevi vode u Rumu

U podnožju nacionalnog parka Fruška gora, u plodnoj vojvođanskoj ravnici, u srcu Srema, leži varošica sa svim epitetima grada. U pitanju je mesto izuzetnih domaćina gde se u tradicionalnoj sremskoj trpezi uživa svim čulima i gde se spajaju zvuci tambure sa oplemenjenim fruškogorskim vinima. Bogata istorijom, kulturom i prirodnim lepotama, Ruma predstavlja idealan spoj tradicionalnog i modernog.

Varošica bogate istorije

Ruma je grad koji ima bogatu istoriju, kulturne spomenike i sakralno nasleđe. Važno mesto zauzimaju i crkveni objekti kao večiti čuvari tradicije naroda nastanjenog na ovom tlu. U crkvi Sošestvija Svetog Duha nalazi se ikonostas, čiji je nacrt uradio bečki arhitekta Herman Bole, a oslikao ga je poznati slikar Uroš Predić.

Prva škola “Mala slovenskaja” u Rumi počela je sa radom u okviru Crkve Svetog Nikole 1756. godine. Po uzoru na tadašnju školu i izgled učionica, u Zavičajnom muzeju Ruma otvorena je postavka “Učionica iz prošlosti” koja je deo stalne postavke. Zavičajni muzej Ruma nalazi se u zgradi iz XVIII veka, u samom centru grada, okružen pravoslavnom i katoličkom crkvom i gradskom zelenom pijacom bogatom domaćim proizvodima. Spomenik “Trube” prepoznatljiv je simbol Rume, kao i tradicionalni vašar koji se u kontinuitetu održava već više od 270 godina.

Borkovac-prava oaza zelenila

Izletište i jezero Borkovac je prava oaza zelenila i nalazi se na samo 2km od centra Rume, u središtu Srema. Izletište idealnim za posetioce, sportiste i rekreativce čine uređene trim staze i šetališta okružena drvoredima. U neposrednoj blizini nalazi se i otvoreni olimpijski bazen sa bazenom za decu i organizovanom školom plivanja, kao i igrama na vodi tokom letnjih meseci. Nadomak bazena, nalazi se veštačko jezero stvoreno 70-ih godina prošlog veka na jednom od tri potoka koji se sa Fruške gore spuštaju u Rumu.

Jezero je bogato ribom, a mirne vode i dužina pogodni su za kajakaške ekipe koje se tu često pripremaju za takmičenja. Za ljubitelje ribolova i one koji vole neposrednu blizinu vode, formiran je akva-kamp koji na raspolaganju ima kućice na vodi sa terasom i raspoloživom opremom za pecanje. Odatle se uređenom stazom stiže do samog centra Rume.

Ruma je sjajan izbor za posetu i odmor, obilazak dinamičnog Srema i Fruške gore, ali i za “bacanje sidra”.

Zbog čega svi putevi vode u Rumu

Da “svi putevi vode kroz Rumu” izreka je osnovana na više čvrstih temelja. Na prvom mestu, to je dobar položaj i nevelika udaljenost od Novog Sada (35 km), Beograda (50 km), aerodroma “Nikola Tesla” (30 km). Ruma se nalazi u blizini autoputa E-70 i magistralnog puta M-45. Kroz nju prolazi 45. uporednik, a na svega petnaestak kilometara je zapadno od 20-og meridijana, što znači da se grad nalazi tačno između Ekvatora i Severnog pola.