B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Alge-kratak uvod u hranu budućnosti

autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 21.03.2019
Alge-kratak uvod u hranu budućnosti

Alge je opšte ime za široku lepezu vodenih „biljaka“ koje rastu u okeanima, jezerima i rekama. One su fascinantna grupa mikroorganizama i neverovatno su bogate vitaminima, mineralima, antioksidantima i fitonutrijentima. Štaviše alge predstavljaju jednu od najnutritivnijih namirnica dostupnu ljudima.

Vrhunski sportisti kao i astronauti se već decenijama oslanjaju na alge kao način da unesu veliki broj nutrijenata preko male količine hrane jer alge sadrže hiljadu puta više hranljivih sastojaka od bilo koje druge namirnice na svetu – jedan gram algi predstavlja nutritivni ekvivalent hiljadu grama voća i povrća. Iako su tradicionalno prisutne u ishrani u Aziji tek poslednjih decenija se njihova upotreba raširila po ostatku sveta, a danas ćemo pomenuti dve jestive vrste koje se najčešće mogu naći na našem tržištu.

Alge-Spirulina i Hlorela

Dve najprisutnije alge u ljudskoj ishrani koje se lako mogu naći u prodavnicama zdrave hrane ili u  vidu suplemenata su spirulina i hlorela. Ove dve vrste algi su prepune jedinstvenih i snažnih nutritivnih komponenti koje imaju sjajne zdravstve efekate. 

Hlorela je rod jednoćelijskih slatko-vodnih zelenih algi koje se sastoje prvenstveno od pigmenata hlorofila. Sa sposobnošću da se razmnožava neverovatnom brzinom hlorela je izuzetno održiv izvor hrane koji nudi mnoge važne nutrijente i ima kompletan proteinski profil. Ćelijski zid hlorele je nesvarljiv za ljude pa se ona mehanički obrađuje kako bi nam njeni nutrijenti bili bioraspoloživi. U poređenju sa drugim komercijalnim izvorima hlorofila kao što su pšenična trava, ječam i detelina (lucerka), hlorela ima od pet do dvanaest puta više ovog pigmenta koji je moćan agens za detoksikaciju tela. Hlorofil pomaže u obradi kiseonika kao i u pripremi organizma za eliminaciju toksina, i promoviše rast i reparaciju tkiva.

Pored hlorofila hlorela je bogata i proteinima i drugim esencijalnim hranljivim materijama, u svojoj suvoj težini ona sadrži oko 45% proteina, 20% masti, 20% ugljenih hidrata, 5% vlakana i 10% minerala i vitamina. Ono što je čini još interesantnijom je da sadrži dezoksiribonukleinsku (DNK) i ribonukleinsku kiselinu (RNK) u količini većoj od bilo koje druge namirnice na svetu, kada je osušena hlorela je 3% RNK i 0.3% DNK po težini. Upravo ova dva makromolekula joj daju jedinstvenu sposobnost da se skoro četvorostruko poveća na svakih dvadeset sati, što nijedna druga biljka ne može da uradi. U ljudskom telu DNK i RNK su odgovorne za ćelijski rast, regeneraciju i popravku, i ove nukleinske kiseline značajno opadaju tokom prirodnog procesa starenja. Hlorela po superiornom sadržaju ove dve nukleinske kiseline može da uspori i u nekim slučajevima spreči nastanak mnogih hroničnih, degenerativnih bolesti povezanih sa starenjem, kao i da ojača imuni sistem i ubrza oporavak od različitih fizičkih opterećenja.

Hlorela je takođe jako bogata i beta-karotenom, provitaminom rastvorljivim u masti, koji deluje kao snažan antioksidant i smanjuje štetne efekte slobodnih radikala, dok istovremeno čuva funkciju reproduktivnog sistema, zdravlje kože i zdravlje vida. I to nije sve, nesvarljivi ćelijski zid hlorele koji je po svom sastavu celuloza može da privuče i veže za sebe teške metale poput olova, žive i kadmijuma, i na taj način ih izbaci iz vašeg tela. Hlorela može da pomogne i u uklanjanju pesticida, herbicida i insekticida. Ovakva prirodna detoksifikacija za posledicu ima zaštitni efekat na našu jetru, dragoceni filter toksina u telu. 

Uvrstite alge i ishranu!

Zdravstveni efekti ovih kao i drugih vrsta algi su zaista brojni i izuzetni, one su hrana budućnosti i sigurno je da ćemo se tek sretati sa njima. Iako nisu široko rasprostranjene na našim prostorima preporučujemo našim čitaocima da ih uvrste u ishranu, kao dodatak različitim jelima ili u vidu suplemenata.

Ono što je važno je da obratite pažnju prilikom kupovine da se radi o organskoj proizvodnji ovih namirnica i da se obrađuju na niskim temperaturama kako bi se sačuvao njihov maksimalni potencijal. Posebno je važno da kupujete od proizvođača koji imaju kontrolisanu praksu uzgajanja kako bi se izbegle alge uzgajane u vodama koje su izložene kontaminaciji.