B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Ananas dinja savršena letnja užina

autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 15.08.2019
Ananas dinja  savršena letnja užina

Ananas dinja je idealno voće za slatku i osvežavajuću užinu tokom vrelih letnjih dana. Ovaj tip dinje je jedan od najpopularnijih članova porodice Cucumis melo kojoj pripadaju još i lubenica i žuta dinja. Iako se popularnost ove dinje može pripisati prvenstveno njenom ukusu ona se može pohvaliti i visoko nutrivitnim sadržajem jer je puna različitih vitamina i minerala kao i drugih fitonutrijenata.

Ananas dinja-osvežava, leči i ne goji

Ishrana bogata voćem i povrćem je povezana sa smanjenim rizikom od visokog krvnog pritiska. Konkretno, utvrđeno je da ishrana sa niskim sadržajem natrijuma i adekvatnim unosom kalijuma pozitivno utiče na regulaciju krvnog pritiska. Ananas dinja sadrži značajnu količinu kalijuma i jako malu količinu natrijuma pa je upravo zato preporučljiva za ljude koji pate od hipertenzije.

Isto tako ona je najvećim delom sačinjena od vode, čak do 90%, zbog čega dalje doprinosi stanju optimalne hidracije i na taj način pozitivno utiče na rad srca i krvni pritisak. Zbog visokog sadržaja vode i elektrolita kao što su kalijum, magnezijum, natrijum i kalcijum  ananas dinja je idealan izbor za hidraciju tokom letnjih vrućina, nakon treninga, tokom bolesti ili ako samo pokušavamo da ostanemo hidrirani.

Ananas dinja sadrži nutrijente koji su ključni za zdravlje kostiju, u koje spadaju folat (vitamin B9), vitamin K i magnezijum. Ona takođe sadrži i male količine drugih nutrijenata neophodnih za zdrave kosti uključujući kalcijum, fosfor i cink. Iako ove materije nisu visoko koncentrisane u ananas dinji dodavanje ovog voća izbalansiranoj i raznovrsnoj ishrani je odličan način očuvanja zdravlja kostiju.

I kao da sve ovo nisu bili dovoljni razlozi da ova ukusna namirnica postane deo vaše dnevne ishrane - ananas dinja sadrži jako mali broj kalorija pa je savršena užina za sve koji vode računa o svom energetskom unosu. Ono na šta je važno da obratite pažnju je da je temeljno operete ili još bolje kupite iz organske proizvodnje jer ova dinja spada u voće često prskano štetnim pesticidima.

Ananas dinja-izvor C vitamina

Ananas dinja, kao i svo voće i povrće, je odličan izvor vitamina C. Ovaj vitamin je esencijalan za funkciju imunog sistema kao i proizvodnju kolagena u telu, glavnog gradivnog proteina koji je neophodan za popravljanje i očuvanje našeg kožnog tkiva. Vitamin C je takođe i snažan antioksidant i deluje preventivno na ćelijska oštećenja izazvana slobodnim radikalima a neka istraživanja ukazuju na to da može da zaštiti i našu kožu od oštećenja izazvanih sunčevim zračenjem. Jedna porcija ananas dinje (oko 150 grama) sadrži čak pola dnevne preporučene doze vitamina C. Pored vitamina C ananas dinja sadrži i lutein i zeaksantin, dva karotenoidna jedinjenja koja čuvaju funkciju oka i sprečavaju gubitak vida nastalog usled prirodnog procesa starenja. 

Mnoge kliničke studije su ukazale na to da redovno konzumiranje namirnica koje sadrže ove fitonutrijente može da očuva zdrav vid tokom celog života.