B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Antizapaljenska ishrana

autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 10.05.2019
Antizapaljenska ishrana

Kada govorimo o zapaljenskim procesima u ljudskom telu uglavnom podrazumevamo bolesna stanja organizma ali zapaljenje samo po sebi ima zaštitnu ulogu i u najvećem broju slučajeva je neophodan korak procesa ozdravljenja. Imuni sistem se aktivira kada prepozna bilo kakvo strano telo poput mikroba, polena ili različitih toksina, i tim započinje proces zapaljenja. Ovakva zapaljenska stanja štite naše zdravlje kada su usmerena na strane faktore koji mogu biti štetni.

Ishranom protiv zapaljenja

Međutim, nekada zapaljenje opstaje i kada ne postoji ni jedan spoljni ili unutarnji faktor, takva medicinska stanja predstavljaju hronično zapaljenje i tada zapaljenski procesi postaju opasni po zdravlje. Mnoge bolesti modernog doba uključujući i kardiovaskularna oboljenja, dijabetes tipa 2, artritis, astmu, različite alergije, depresiju i Alchajmerovu bolest, su povezane sa hroničnim zapaljenskim stanjima.

Ono što je važno je da znamo da ishranom možemo značajno uticati na prevenciju ili smanjenje zapaljenskih procesa u našem telu. Anti-zapaljenska ishrana podrazumeva zamenu rafinisane hrane namirnicama bogatim nutrijentima koji smanjuju zapaljenske reakcije. Prvi korak ka anti-zapaljenskoj ishrani je eliminisanje nezdrave i procesuirane hrane, u šta spadaju visoko rafinisani ugljeni hidrati (beli hleb i peciva), beli šećer i slatki napici, crvena i procesuirana mesa, kao i trans masnoće. Kao opšte pravilo anti-zapaljenska dijeta je bogata voćem i povrćem (posebno zelenim lisnatim), mahunarkama, orašastim plodovima i semenkama, integralnim žitaricama, kao i omega 3 masnim kiselinama.

Primer kvalitetne anti-zapaljenske ishrane je veoma popularna Mediteranska dijeta koja uključuje ribu, integralne žitarice, voće, povrće i masnoće koje su neophodne za kardiovaskularno i zdravlje nervnog sistema. Takođe, kada se govori o masnoćama jako je važno obratiti pažnju na unos omega 6 masnih kiselina. Idealan odnos omega 6 i omega 3 kiselina je oko 1:1 ali je u savremenoj ishrani on poremećen (zbog prečeste upotrebe ulja koja sadrže omega 6 masnoće) i to čak do 20:1 a upravo ovaj disbalans se smatra jednim od glavnih pokretača hroničnih zapaljenja u telu.

Preventiva

Hronično zapaljensko stanje predstavlja ogroman rizik po zdravlje ali se na njega može uticati adekvatnom ishranom, optimalnim unosom vode, vežbanjem i kretanjem tokom dana i kvalitetnim snom. Sa ovim jednostavnim promenama načina života možete smanjiti šanse oboljevanja od bolesti povezanih sa hroničnim zapaljenskim procesima i uživati u dugom i kvalitetnom životu.

Da bi se preventivno uticalo na nastajanje zapaljenskih procesa kao i smanjio njihov štetni efekat potrebno je konzumirati namirnice koje imaju visok antioksidativni potencijal, sposobnost detoksikacije, visoku gustinu nutrijenata i sposobnost regulacije hormona. Iako mnoge namirnice ispunjavaju ove kriterijume nekolicina ima izuzetno snažnu anti-zapaljensku aktivnost zbog specifičnih nutrijenata koje sadrže. U te namirnice spadaju tamno zeleno lisnato povrće (spanać, kelj, blitva itd.), brokoli, spirulina i hlorela, paradajz, maslinovo ulje, orašasti plodovi (badem, orah itd.), masne ribe (sardina, losos, skuša itd.), bobičasto voće (borovnice, kupine, maline, jagode, acai i goji bobice), trešnje, turmerik (aktivna komponenta začina kurkume), laneno i čia seme, đumbir, zeleni čaj i sirovi nezaslađeni kakao.