B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Borovnica „kraljica“ bobičastog voća

autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 19.07.2018
Borovnica „kraljica“ bobičastog voća

O borovnicama se često govori kao o „super“ voću i to ne bez razloga jer imaju visoku biološku nutritivnu vrednost i sadrže ogroman broj nutrijenata u odnosu na svoju masu i energetsku vrednost.

Ovo bobičasto voće je poreklom iz Severne Amerike ali danas se kultiviše širom sveta jer je bogato antioksidantima i fitonutrijentima, jedinjenjima koja su od suštinske važnosti za ljudsko zdravlje. Pored toga borovnice sadrže i veliku količinu rastvorljivih vlakana kao i vitamina i minerala što ih dodatno čini neophodnom namirnicom u ljudskoj ishrani.

Borovnice sadrže pregršt fitonutrijenata, prirodnih jedinjenja koja se nalaze u biljkama, kao što su kvercetin, miricetin i elagična kiselina, ali ono što ih karakteriše su antocijanidini – jedinjenja koja im daju njihovu prepoznatljivu boju. Zdravstvena svojstva borovnica proističu najvećim delom upravo iz antocijanidina, grupe flavonoida koja se nalazi u svom ljubičastom i crvenom povrću i voću a najviše u bobičastom. Nauka je utvrdila da antocijanidini imaju ogroman broj pozitivnih efekata na ljudsko zdravlje.

Istraživanja su pokazala da su antocijanidini aktivni fitonutrijenti koji jako efikasno neutrališu slobodne radikale i na taj način sprečavaju oštećenja ćelijskih struktura, DNK (naslednog genetskog materijala) kao i narušavanje integriteta zidova krvnih sudova. Ovakvim mehanizmom delovanja oni ojačavaju zidove krvnih sudova i smanjuju rizik oboljevanja kako od kardiovaskularnih bolesti tako i od mnogih hroničnih nezaraznih oboljenja u čijoj osnovi su zapaljenske promene na samim krvnim sudovima. 

Pored antocijanidina borovnice sadrže i antioksidante koji se razlikuju po mestu delovanja – liposolubilne (koji štite membranu ćelije) i hidrosolubilne (koji štite sadržaj ćelije). Sinergistički efekat svih ovih grupa jedinjenja je da značajno ojačavaju ljudski imuni sistem i istovremeno smanjuju aktivnost različitih štetnih molekulskih vrsta koje učestvuju u procesima zapaljenja. Upravo zato borovnice se preporučuju kod hroničnih zapaljenskih bolesti, kao što su artritis, ateroskleroza, Alchajmer, pa čak i nekih oblika karcinoma. 

Našim čitaocima svim srcem preporučujemo da ovu malu čudesnu bobicu što češće uključe u svoj jelovnik.

Borovnice sadrže u velikoj količini i vitamin K, vitamin B6, folat (vitamin B9), kalijum, bakar, mangan. Ove bobice takođe sadrže i kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor i cink, minerale koji utiču na zdravlje kostiju, njihovu gustinu i elastičnost, kao i regulisanje krvnog pritiska. Mala količina ugljenih hidrata i natrijuma a velika količina vlakana čini da borovnice imaju niski glikemijski indeks (ne izazivaju nagli skok šećera u krvi) pa su tako izuzetno preporučljive za ljude obolele od dijabetesa ili u predijabet stanju. Vlakna koja se nalaze u borovnicama takođe pomažu razgradnju lošeg holesterola u krvi i istovremeno utiču na rad i zdravlje gastrointestinalnog trakta.