B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Crni biber „zlatno” zrno zdravlja

autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 05.07.2018
Crni biber  „zlatno” zrno zdravlja

Crni biber je plod biljke iz porodice Piperaceae (naučno ime: Piper nigrum) i od davnina se koristi i kao začin i kao lek. Biber potiče iz Indije i jedna je od najrasprostranjenijih začinskih biljaka na svetu koja se koristila u ishrani, lečenju i sa kojom trgovalo. Ovo nije sezonska biljka, dostupna je cele godine i kada se ubere i osuši plod ove biljke naziva se biber.

Crni biber je bogat izvor minerala kao što su mangan, bakar, magnezijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, kalijum, kao i vitamina poput vitamina C, vitamina K, piridoksina (vitamina B6) i riboflavina (vitamina B2).

On sadrži i značajnu količinu dijetnih vlakana kao i umerenu količinu proteina i ugljenih hidrata ali njegova najznačajnija aktivna komponenta je piperin - hemijsko jedinjenje koje mu daje njegovu prepoznatljivu ljutinu kao i druga izuzetna svojstva. 

Piperin ima mnoštvo zdravstvenih efekata od kojih je jedan da poboljšava apsorpciju različitih nutrijenata kao što su vitamin A, vitamin C, selen, beta karoten i mnogi drugi. On utiče na količinu biološke dostupnosti određenog nutrijenta i na zdravlje uopšte. Naučna istraživanja su pokazala da piperin može da poveća biodostupnost kurkumina, jedinjenja koje se nalazi u korenu biljke turmerik i utiče na zapaljenja i infekcije i do čak dvadeset puta. Poput kurkumina piperin ima snažno antizapaljensko dejstvo i poboljšava cirkulaciju i na taj način sprečava ili smanjuje bol u zglobovima izazvan lošom cirkulacijom. Upravo iz ovih razloga jako je preporučljivo ova dva začina kombinovati. 

Još jedna izuzetna osobina piperina je ta da povećava nivo serotonina, neurotransmitera važnog za regulaciju raspoloženja, kao i proizvodnju endorfina u mozgu, neuropeptida koji deluju kao prirodni lekovi protiv bolova i stimulatori raspoloženja. On takođe utiče na poboljšanje memorije i kognitivnih funkcija tako što stimuliše hemijske puteve u mozgu i trenutno se izučava njegova primena u terapiji demencije i drugih poremećaja kognicije nastalih kao posledica starosti, štetnog uticaja slobodnih radikala na kognitivne sposobnosti i zapaljenskih procesa krvnih sudova mozga.

Biber takođe pomaže kod sinuzitisa i zapušenog nosa jer razgrađuje sluz i flegme u respiratornom traktu i olakšava njihovo iskašljavanje. On takođe ima i antimikrobna svojstva zbog čega se često nalazi u lekovim protiv kašlja i prehlade. Biber je odličan prirodan lek za sva respiratorna stanja kao ekspektorant (sredstvo za iskašljavanje) ali i zbog svojih antiinflamatornih osobina.

Korisni zdravstveni efekti ove začinske biljke su brojni i naša preporuka je da ga obavezno uvrstite u svakodnevnu ishranu. Važno je napomenuti da se prilikom pripreme hrane biber dodaje na samom kraju kako bi u potpunosti sačuvao svoj ukus i svojstva. Isto tako, prilikom kupovine odlučite se za celo zrno koje se melje pre samog obroka jer ono mnogo duže zadržava svežinu i sve svoje osobine.

Crni biber je iskustveno poznat i po tome što stimuliše sekreciju hlorovodonične kiseline u želucu i tako pomaže digestiju. Pospešivanje rada digestivnog trakta nadalje smanjuje konstipaciju, nadimanje i flatulenciju. Biber utiče na zdravlje intestinalnog trakta i svojim antibakterijskim dejstvom jer ublažava crevna oboljenja izazvana bakterijama. Pored toga što pomaže varenje crni biber sadrži i fitonutrijente koji stimulišu razgradnju masnoća u adipocitima (masnim ćelijama) pa tako može da pomogne i kod redukcije telesne mase.