B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Elektroliti tečnosti koje život znače

autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 02.08.2018
Elektroliti tečnosti koje život znače

Elektroliti su pozitivno ili negativno naelektrisani joni rastvoreni u tečnosti koji sprovode električnu aktivnost. To su nutrijenti koji imaju mnoge važne funkcije u telu od regulisanja otkucaja srca i nervne signalizacije do rada mišića.

U ljudskom telu elektroliti moraju biti prisutni u odgovarajućoj koncentraciji kako bi postojala ravnoteža tečnosti u telu i kako bi pravilna kontrakcija mišića i aktivnost nerava bila moguća. Elektroliti se nalaze u svim telesnim tečnostima a pošto se voda u telu kreće od manje ka većoj koncentraciji ovih jona oni imaju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže vode u telu.

Današnji tekst ćemo posvetiti ovim supstancama od suštinske važnosti za sve funkcije u ljudskom telu a na čiju ravnotežu posebno treba obratiti pažnju tokom letnje sezone kada se zbog visokih temperatura voda i elektroliti gube usled znojenja i fizičke aktivnosti.

Elektrolite unosimo putem hrane i određenih tečnosti a gubimo kroz vežbanje, znojenje i druge fiziološke funkcije. Ishrana siromašna voćem i povrćem, nedovoljno ili previše fizičke aktivnosti, kao i različita bolesna stanja (povraćanje, dijareja) mogu da izazovu disbalans elektrolita što ima štetan učinak na zdravlje.

Gubitak elektrolita je individualan i može značajno da varira zavisno od količine znojenja kao i koncentracije elektrolita u znoju. Isto tako gubitak može da bude izazvan različitim faktorima uključujući dehidraciju i intenzivno znojenje tokom leta, kao i nekim lekovima i hroničnim poremećajima koji onemogućavaju apsorpciju elektrolita iz hrane. Bolesti ili oštećenja funkcije bubrega takođe mogu da izazovu disblanas elektrolita jer su bubrezi ključni u regulisanju hlorida kao i u izlučivanju viška kalijuma, magnezijuma i natrijuma.

Kako elektroliti imaju puno različitih uloga unutar tela njihova neravnoteža može da izazove značajne promene neke od kojih su grčevi i bol u mišićima, palpitacije i nepravilan rad srca, promena krvnog pritiska, česte glavobolje, hroničan umor i anksioznost. Imajući u vidu sve funkcije elektrolita jako je važno voditi računa o njihovom optimalnom nivou. Za većinu ljudi to znači sitne promene u ishrani, izbacivanje visoko procesuirane hrane koja sadrži veliku količinu natrijuma i veći unos voća i povrća koje je prirodno bogato kalijumom i magnezijumom poput lisnatog zelenog povrća (spanać, blitva, kelj), porodice kupusnjača (brokoli, karfiol, kupus), skrobnog povrća (krompir, tikva), banana, avokada kao i semenki bundeve.

Za ljude koji se bave rekreacijom i sportom, kao i za sve ljude tokom toplih letnjih meseci, da bi se obnovili elektroliti i izbegla dehidracija preporučujemo jogurt, mleko, sojino mleko, kokosovo mleko, od voća lubenicu, dinju, banane, kivi, citrusno voće a od povrća celer, krastavac, papriku, šargarepu i cveklu.

U glavne elektrolite koji se nalaze u telu spadaju kalcijum, magnezijum, kalijum, natrijum, fosfat i hlorid. Svaki od njih ima specifičnu i važnu ulogu koju ovim tekstom ne možemo detaljno da obradimo ali većina ih je odgovorna za održanje ravnoteže tečnosti između intracelularne (ćelijske) i ekstracelularne (vanćelijske) sredine.

Ova ravnoteža je krucijalna za optimalno stanje hidriranosti, nervne impulse, rad mišića, kao i održanje optimalnog pH nivoa u krvi. Budući da ovi nutrijenti stimulišu nervne funkcije i održavaju nivo tečnosti u telu njihov disbalans može prouzrokovati niz ozbiljnih stanja od kojih neka mogu biti i smrtonosna.