B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Grožđe - i hrana i poslastica i napitak

autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 25.10.2018
Grožđe - i hrana i poslastica i napitak

Grožđe je deo ljudske ishrane već hiljadama godina i drevne civilizacije su ga takođe izuzetno cenile i zbog njegove upotrebe u proizvodnji vina. Grožđe se gaji u umerenim klimatskim podnebljima širom sveta uključujući Evropu, Afriku, Australiju, Severnu i Južnu Ameriku, i postoji ogroman broj sorti grožđa, različitih boja i ukusa, sa semenom i bez semena. Od grožđa se dobijaju različiti proizvodi, prvenstveno vino a zatim sokovi, džemovi i marmelade, a od semena grožđa i ulje koje ima primenu i u ishrani i u kozmetici.

Grožđe-eliksir zdravlja i mladosti

Ono po čemu je grožđe poznato, i zbog čega se vinu pripisuje koristan učinak na zdravlje i dugovečnost, je resveratrol koji se nalazi u ljusci ovog voća. Resveratrol ima snažno antizapaljensko dejstvo što ga čini preventivnom merom protiv svih bolesti čiji mehanizam u osnovi ima zapaljenske procese, a pogotovo je efikasan u smanjenju rizika od kolorektalnog karcinoma kao i karcinoma dojke. Resveratrol kao i drugi antocijanini i proantocijandini koji se nalaze u grožđu osim što smanjuje rizik od različitih oblika karcinoma on isto tako usporava rast i razvoj već nastalih kanceroznih ćelija.

Pored resveratrola grožđe sadrži i kvercetin, još jedan snažan flavonoid koji neutrališe slobodne radikale i zajedno sa ostalim fitonutrijentima ojačava imunitet i štiti telo od širokog spektra bolesti.

Kada govorimo o sinergističkom dejstvu supstanci koje se nalaze u grožđu posebno je važno istaći njihovo dejstvo na kardiovaskularno zdravlje. Iskustveno je poznat zdravstveni učinak vina na dugovečnost toliko čak da je vino neizostavni deo nekih nacionalnih kuhinja. Ovaj efekat vina proističe kako iz njegove alkoholne komponente, koja deluje kao prirodni razređivač krvi i smanjuje šansu od stvaranja krvnih ugrušaka, tako ništa manje iz fitonutrijenata koji se zadržavaju u vinu nakon fermentisanja grožđa.

Ove molekulske vrste deluju na endotel (unutrašnji zid krvnih sudova) tako što podižu nivo azot monoksida, jedinjenja koje utiče na vazodilataciju krvnih sudova i smanjuju šansu za srčani udar. Mnoge naučne studije su potvrdile da umereno konzumiranje vina, naročito crvenog, smanjuje rizik od kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih i periferno vaskularnih poremećaja. Antioksidanti koji se nalaze u grožđu takođe još sprečavaju i oksidaciju „lošeg holesterola“, jednog od glavnih faktora koji doprinosi raznim koronarnim poremećajima.

Grožđe je izuzetan izvor i mikronutrijenata kao što su bakar, gvožđe i mangan, koji su važni za formiranje i snagu koštanog tkiva, i ako se redovno konzumira može uticati preventivno na smanjenje rizika od osteoporoze. Mangan ima posebno važnu ulogu u telu jer pomaže metabolizam proteina, formiranje kolagena i pravilnu funkciju nervnog sistema. 

Grožđe operite pre konzumiranja!

Ovo izuzetno voće sadrži pregršt važnih nutrijenata i zaslužujuje mnogo više prostora nego što mu mi to ovde možemo posvetiti, i svakako je preporučljivo uvrstiti ga u nekom od njegovih oblika u svakodnevnu ishranu. Ono što treba naglasiti je da grožđe spada u jedno od najprskanijeg voća pa je zato jako važno temeljno ga oprati pre konzumiranja ili ako je to moguće kupovati grožđe iz organske proizvodnje.

Grožđe je izvor velikog broja fitonutrijenata, primarno fenola i polifenola, i drugih važnih nutrijenata poput vitamina C, vitamina K, vitamina A i vitamina B6. Ovo ukusno voće je takođe bogato i drugim vitaminima B grupe, tiaminom, riboflavinom, nijacinom i folatom, kao i mineralima poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora i natrijuma.

Jedinjenja koja se nalaze u grožđu imaju antioksidantna svojstva i mogu da smanje ili neutrališu štetna dejstva slobodnih radikala, reaktivnih oksidativnih vrsta koja su uzrok mnogih hroničnih nezaraznih bolesti poput kardiovaskularnih oboljenja, raznih oblika karcinoma kao i svih drugih posledica samog fiziološkog procesa starenja.