B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kajsije - malo narandžasto blago

autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 04.07.2019
Kajsije - malo narandžasto blago

Kajsije ili marelice, naučno poznate pod imenom Prunus armeniaca, spadaju u koštuničavo voće u bliskom srodstvu sa breskvama, šljivama i trešnjama. Iako je možda njeno poreklo sporno njenu nutritivnu vrednost niko ne može osporiti.

Ne može se sa sigurnošću tvrditi odakle je kultivacija kajsije potekla jer se mogla naći i divlja i kultivisana još od praistorije. Uvrežen stav je da je potekla iz Jermenije, po čemu je i dobila svoje naučno ime, ali postoje mišljenja i da je potekla iz Kine pre više od 3000 godina i da se odatle njena kultivacija proširila na Indiju, Persiju i Evropu odakle su je španski moreplovci preneli u Ameriku. 

Kajsije čine čuda za zdravlje

Kajsije se mogu konzumirati sirove, sušene i obrađene na razne načine, u vidu soka, kompota, džema, pekmeza i marmelade. Iz koštice kajsije se dobija i ulje koje ima širok spektar korisnih efekata. U kom god obliku da se konzumiraju kajsije su direktno povezane sa nizom pozitivnih uticaja na zdravlje zbog različitih fitonutrijenata, vitamina i minerala koje sadrže.

Kajsije u značajnim količinama sadrže vitamin A, vitamin C, vitamin K, vitamin E i niacin, a u tragovima sadrže i brojne druge esencijalne vitamine. Od minerala u značajnijoj količini sadrže kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, fosfor i bakar. Kao i većina voća i povrća kajsije su izuzetan izvor dijetnih vlakana. Vitamin A koji se nalazi u kajsijama, poznat i kao retinol, je vitamin rastvorljiv u masti čija je važna uloga u očuvanju vida a zajedno sa vitaminom C i drugim fitonutrijentima koje kajsija sadrži značajno utiče i na zdravlje kože. Retinol i beta karoten (narandžasti pigment koji kajsijama daje njihovu prepoznatljivu boju a koji se u ljudskom telu konvertuje u retinol) zajedno smanjuju rizik oboljevanja od makularne degeneracije koja uzrokuje gubitak vida u kasnijem životnom dobu. Upravo zato se kajsije preporučuju kao preventivna mera za očuvanje funkcije vida.

Kajsije kao lek

Ostali vitamini koje kajsije sadrže imaju važnu antioksidativnu ulogu, štite naše telo od štetnih efekata slobodnih radikala, i esencijalni su za funkciju imunog sistema. Kada govorimo o mineralnom profilu kajsija one sadrže gotovo sve minerale neophodne za rast i razvoj koštanog tkiva poput kalcijuma, fosfora, mangana, gvožđa i bakra pa su zato izuzetna namirnica za trudnice, optimalno zdravlje kostiju kao i prirodna zaštita od različitih koštanih oboljenja vezanih za starost uključujući osteoporozu.

Kajsije su odličan izvor dijetnih vlakana. Visok sadržaj vlakana ne samo da utiče na funkciju i zdravlje gastrointestinalnog trakta već smanjuje nivo lošeg holesterola u krvnim sudovima. Kalijum koji se u velikoj količini nalazi u kajsijama snižava krvni pritisak tako što smanjuje napetost krvnih sudova i arterija. Ovakva svojstva i njihov kombinovani učinak čine kajsiju idealnom namirnicom za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Bilo da ih jedemo sveže ili suve kajsije su izuzetan izvor velikog broja nutrijenata a zbog svoje niske glikemičke vrednosti preporučljive su i za ljude obolele od dijabetesa.